woensdag 9 april 2014

Gezond en alledaags: overnight oats (havermout die een nachtje blijft slapen)


Ik moet op mijn voeding letten. Dat weten jullie ondertussen al. Door erfelijke redenen moet ik op mijn cholesterol letten en bovendien ben ik al enkele jaren vegetariër.
Het belangrijkste onderdeel van je dagelijkse voeding is het ontbijt. Zonder twijfel. En zonder twijfel heb ik daar ook het meeste moeite mee. De slechte gewoonte om 's ochtends niets of weinig te eten heb ik gelukkig al afgeleerd. Maar wat grijp ik nog graag naar die pot Nutella. Het is zo makkelijk. Ik denk 's ochtends niet graag na wat ik graag zou eten. Dan neem ik gewoon wat er op tafel staat. En in chocolade heb ik altijd wel zin. En al zeker in Nutella.
Gelukkig heb ik sinds kort de 'overnight oats' ontdekt. Letterlijk vertaald: 'havermout die een nachtje blijft slapen'. 

Ik weet nog toen ik een klein meisje was, dat ik zondag's bij de oma altijd aan het kookvuur stond met een kom warme melk met havermout. Geen idee wat ik daar zo lekker aan vond. Gewoon, warme melk met havermout en suiker. Bovendien gebruikte ik altijd veel te veel havermout waardoor de pap veel te dik was en ik het nooit volledig kon opeten. Waarschijnlijk vond ik het gewoon leuk om achter de kookpotten te staan. Of gebruikte ik stiekem veel te veel suiker. Dat kan ook.

Sinds kort is havermout weer helemaal in. Eén van die nieuwe trends is de 'overnight oats'. Ik heb deze uiteraard reeds uitgeprobeerd en ik leg jullie met veel plezier uit hoe je deze kan maken. Ik ben namelijk een grote fan.
Het principe is eenvoudig: 's avonds maak je op 5 minuten tijd jouw ontbijt klaar voor de volgende ochtend. Door het een nacht in de koelkast te zetten heb je 's morgens een heerlijk, smeuïg ontbijt. Niet veel tijd 's ochtends? Je hoeft het maar uit de koelkast te nemen. En door het in een potje te doen, kan je het ook zo meenemen naar je werk. En het belangrijkste van allemaal: het is gezond. Heel gezond.



Wat heb je nodig?

  • Een leuk potje met een deksel. Ik gebruik een 'Weck-potje'. 
  • Een kleine tas havermout 
  • Een kleine tas Alpro Soya Mild melk (je kan ook amandelmelk of koemelk gebruiken)
  • Een kleine tas Mild & Creamy natuur van Alpro Soya (of gewone magere (!) yoghurt)
  • Agavesiroop
  • Eventueel: chiazaadjes
  • Vers fruit naar keuze

Hoe maak je het?
  1. Doe in een potje de volgende ingrediënten: de havermout, de yoghurt en de melk. Voeg eventueel de chiazaadjes toe. 
  2. Meng dit mengsel.
  3. Zet een nacht in de koelkast (afgedekt).
Voila, dat was het. Zo snel gaat dat. De volgende ochtend hoef je er alleen maar wat vers fruit aan toe te voegen naar keuze. Ik koos hier voor framboos en banaan. 
Je kan dit ontbijt ook zoeten naar smaak met suiker. Ik zoet dit gezonde ontbijt met agavesiroop.


Wat extra informatie:
Dit ontbijt met havermout is een grote bron van vezels. Hierdoor heb je energie voor een volledige voormiddag. Wil je op je lijn letten? Dan is het erg belangrijk dat je heel veel eet als ontbijt. Het klinkt raar, maar deze energie verbruik je overdag. Eet je 's avonds veel, dan wordt jouw menu een energievooraad onder de vorm van vetkwabjes. Je tankt jouw auto toch ook vol benzine als je vertrekt? Een wagen vol benzine in de garage zou ook maar raar zijn. Dus waarom doen we het dan met ons lichaam? 
Uiteraard eet je 's ochtends niet alle dagen koffiekoeken met chocolade en vanilleroom. Goede benzine is ook belangrijk. 

Agavesiroop: ik gebruik in dit recept agavesiroop. Dit is een natuurlijke vervanging van suiker. Agave is een cactusachtige plant uit Mexico. Het is iets zoeter dan kristalsuiker. Dit is nog steeds suiker, dus wees er spaarzaam mee. Agavesiroop is te verkrijgen in de meeste supermarkten.

Chiazaad: dit is dé nieuwe trend, superfoods. Chiazaad is daar één van. Het bevat heel wat belangrijke voedingsstoffen zoals omega 3-vetzuren, magnesium, ijzer,...
Dit is erg gezond, maar: heel belangrijk is hier 'te veel is nooit goed'. De zaadjes zien er erg onschuldig en klein uit, maar het zijn werkelijk bommetjes van vezels. Te veel vezels kan bij bepaalde personen zorgen voor een opgeblazen gevoel en winderigheid. Gebruik dus niet te veel. Eén koffielepel is meestal genoeg. Uiteraard kan je dit opbouwen na verloop van tijd. Maar hier onthouden we vooral dat chiazaad een leuke en gezonde aanvulling kan zijn voor het ontbijt. Dit zaad is onder andere te verkrijgen bij Kruidvat.


28 opmerkingen:

  1. Dit ziet er zo lekker uit, dit ga ik ook eens maken :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Onlangs de express zakjes van Quaker geprobeerd, Céline. Ongeveer hetzelfde effect, klaar in 2 minuten en/maar warm. Lekker om 's avonds nog een 'kleine honger' te stillen.
    Je foto's zijn 'ook' mooi !
    Lie(f)s.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik eet het wel eens inderdaad. Maar dan meestal tussen de middag want 's ochtends krijg ik het niet weg.

    Ps. Ik heb je genomineerd voor een award! http://zosimpelisdangeluk.wordpress.com/2014/04/09/very-inspiring-blogger-award/

    BeantwoordenVerwijderen
  4. jij weet voor alles raad Céline

    groeten

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik vind havermout lekker in Yoghurt... dit heb ik eerlijk gezegd nog nooit geprobeerd!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Altijd mooi als dingen weer in zijn die lekker zijn, want dan is het tenminste te koop.
    Ik luisterde vroeger wel altijd naar de Havermoutshow,. maar heb het nooit gegeten, wel bambix.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. dat is weer eens iets om uit te proberen, céline!

    het ziet er lekker uit en 't is nog gezond ook! :-))

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Geluk kan soms heel gewoon zijn: het zit in zo'n lekker potje pap. Althans, als je dit weer schitterend recept volgt, bedankt Céline, dit ziet er beslist lekker uit en ik ga mijn kokkie even bij je langs sturen om het op te halen!
    Jammer dat je door die erfelijke belasting zo op je voeding moet letten maar het heeft wel één lichtpuntje: jij gaat steeds op zoek naar smakelijke dingen!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. DIt ziet er heerlijk uit :) En zo gezond, dat is altijd een plus!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dit wil ik zo graag eens proberen! Het is momenteel echt een trend! :) En dat het zo gezond is, is ideaal!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. ik heb sinds kort havermout in huis dus dit hier ga ik zeker en vast eens uitproberen

    BeantwoordenVerwijderen
  12. heb ik totaal geen zin in vandaag....
    heb net een buikgriepachtig dagje achter de rug

    BeantwoordenVerwijderen
  13. De laatste tijd ontbijt ik regelmatig met havermout maar dit lijkt me ook zeker wel lekker ter variatie!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wow, ik kende het niet, maar dat ziet er ongelooflijk lekker uit en in tegenstelling tot nu zou ik misschien echt tijd maken om te ontbijten 's morgens!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ziet er echt smakelijk uit, ik doe het! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  16. framboosjes zien er zoo leuk uit en ze zijn natuurlijk super lekker vooral op brownies haha maar dan op de gezonde brownie variant natuurlijk! liefs en een goed weekend meis x

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Wat een goed idee! Ik zou in de ochtend wel havermoutpap willen eten, maar dat vind ik te lang duren.. Dit is dan een ideale manier om toch havermout te nemen! Ik ga het zeker een keer proberen :D
    En nutella..... jummmm <3

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ziet er lekker uit en ideaal dat je het 's avonds moet maken en het 's ochtends zo kunt pakken!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ziet er heerlijk uit :-D

    xoxo
    www.its-dash.com

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik eet tegenwoordig regelmatig havermout als ontbijt en ga de overnight variant binnenkort ook een keertje proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ziet er lekker uit! Ik hou van havermout :D

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Ik eet regelmatig havermout ,maar nooit in de variatie zoals jij ze maakt. Het proberen waard!

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Wat een leuk artikeltje. Ik dacht iest te vinden over de combinatie eten en slapen... Letterlijk gaat het daar natuurlijk ook over ;) Haha! Desondanks heeft het me geinspireerd. Ik ga het zeker uitproberen. Een vraagje: Is het echt van belang om 'magere' yoghurt te gebruiken? Ik ben zelf namelijk meer van de halfvolle variant met vanille smaak.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo!

      Wel, in verband met verzadigde vetten gaat de voorkeur uit naar magere yoghurt of plantaardige varianten. Halfvolle is natuurlijk ook wel goed. Zo lang het maar geen volle, vette yoghurt (zoals Griekse yoghurt) is. Want als je dat elke ochtend eet, is het natuurlijk niet meer zo gezond. Groetjes, Céline

      Verwijderen