zaterdag 8 maart 2014

Alledaags en gezond: provençaalse aardappelen met veldsla en appel

Tijd voor een nieuwe categorie op mijn blog: 'alledaags'. Hierin laat ik jullie mijn creaties zien voor de normale dag. Geen zoete of feestelijke gerechten dus, maar gezonde maaltijden die je elke dag kan klaarmaken. In deze post vind je alvast het eerste recept.
Eerst leg ik jullie graag uit wat gezond eten is. En vooral, waarom is dat nu zo belangrijk voor mij?


Bron afbeelding: tumblr

Gezond is een heel breed woord. Wat is nu eigenlijk gezond? Ik heb er -bijna letterlijk- mijn hoofd al een paar keer op gebroken. Tientallen boeken las ik over 'gezond eten'. Gezond eten is voor ieder persoon anders. Maar de hoofdlijnen zijn steeds hetzelfde: eet gevarieerd, met veel groenten en fruit. Gezond eten is geen dieet, maar een levenswijze. 

Ik heb altijd gedacht dat ik gezond at. Ik volgde de klassieke voedingsdriehoek, at af en toe fruit én ik ben vegetariër. Klinkt erg gezond, toch? Tot ik bij een klassiek bloedonderzoek met de neus op de feiten werd gedrukt. Ik had te veel cholesterol. Hoe kwam ik nu aan te veel cholesterol? Blijkbaar was het een combinatie van erfelijkheid en 'verborgen ingrediënten' in voedingsmiddelen. Na enkele bezoeken bij diëtisten, heb ik eindelijk mijn nieuwe levensstijl gevonden. En eerlijk? Ik heb niet het gevoel dat ik iets mis. Integendeel. Op bepaalde vlakken is er een volledige nieuwe wereld opengegaan. 

Recept: Provençaalse aardappelen met veldsla en appel

Wat heb je nodig?

 • Veldsla
 • Appel (Jonagold)
 • Pijnboompitjes
 • Vinaigrette: frambozenazijn, agavesiroop, mosterd (Tierenteyn), koolzaadolie, kruidenzout
 • Olijfolie
 • Aardappelen (geschild en in fijne blokjes gesneden)
 • Provençaalse kruiden
 • Knoflookpoeder
 • Peper en zout
Hoe maak je het?
 1. Verdeel de blokjes aardappel in een ovenschotel. Zorg dat de blokjes allemaal even groot zijn.
 2. Kruid met peper, zout, knoflookpoeder (opgelet, gebruik niet te veel! 1 mespuntje = 1 teentje look) en de Provençaalse kruiden. 
 3. Besprenkel rijkelijk met olijfolie.
 4. Bak de aardappelen in een oven van 180°C voor ongeveer 35 minuten (afhankelijk van de grootte van de aardappelblokjes)
 5. Maak het slaatje: reinig de veldsla, snij de appel in blokjes en rooster de pijnboompitjes. Voeg alles bij elkaar in een slakom.
 6. Maak de vinaigrette naar smaak en voeg dit bij de sla.
 7. Serveer de veldsla met de aardappelen. Op de foto is dit geserveerd met een wortelburger. Je kan deze ook vervangen door een stukje kipfilet.

11 opmerkingen:

 1. Ooit ('k denk 6/7 jaar terug) woog ik iets meer dan 100 kilo, Céline... Via diëtiste levensstijl aangepast, en anderhalf jaar later 25 kilo lichter. En zo leef ik nu nog, gezond(er), wel een 'beetje' suiker en cholesterol (leeftijdsgebonden volgens de dokter). De kilo's bleven weg.
  En 't leven blijft lekkerrrrr...
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het klinkt best lekker! Ik ga dit zeker onthouden en maken! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik hou erg van rauwkost en frisse slaatjes
  Dit zou er ook ingaan... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuke categorie! Ik vind het er lekker uitzien.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is iets naar mijn tand .Maar ik vervang dikwijls de vinaigrette op de veldsla gewoon door een beetje citroen en een ietsje zout. Dan komt de smaak van de veldsla zo goed naar boven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik krijg meteen zin om het te maken, mijn zoon eet geen vlees, en ik doe hier soms goeie ideetjes op

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk artikel! :) Het resultaat ziet er heerlijk uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. dit soort maaltijden eet ik regelmatig :) ik vind gewoon lekker en simpel te maken. Dus idd wat is gezond tegenwoordig

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk artikel en het ziet er overheerlijk uit moet ik zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen