Eerst leg ik jullie graag uit wat gezond eten is. En vooral, waarom is dat nu zo belangrijk voor mij?
Bron afbeelding: tumblr |
Gezond is een heel breed woord. Wat is nu eigenlijk gezond? Ik heb er -bijna letterlijk- mijn hoofd al een paar keer op gebroken. Tientallen boeken las ik over 'gezond eten'. Gezond eten is voor ieder persoon anders. Maar de hoofdlijnen zijn steeds hetzelfde: eet gevarieerd, met veel groenten en fruit. Gezond eten is geen dieet, maar een levenswijze.
Ik heb altijd gedacht dat ik gezond at. Ik volgde de klassieke voedingsdriehoek, at af en toe fruit én ik ben vegetariër. Klinkt erg gezond, toch? Tot ik bij een klassiek bloedonderzoek met de neus op de feiten werd gedrukt. Ik had te veel cholesterol. Hoe kwam ik nu aan te veel cholesterol? Blijkbaar was het een combinatie van erfelijkheid en 'verborgen ingrediënten' in voedingsmiddelen. Na enkele bezoeken bij diëtisten, heb ik eindelijk mijn nieuwe levensstijl gevonden. En eerlijk? Ik heb niet het gevoel dat ik iets mis. Integendeel. Op bepaalde vlakken is er een volledige nieuwe wereld opengegaan.
Recept: Provençaalse aardappelen met veldsla en appel
Wat heb je nodig?
- Veldsla
- Appel (Jonagold)
- Pijnboompitjes
- Vinaigrette: frambozenazijn, agavesiroop, mosterd (Tierenteyn), koolzaadolie, kruidenzout
- Olijfolie
- Aardappelen (geschild en in fijne blokjes gesneden)
- Provençaalse kruiden
- Knoflookpoeder
- Peper en zout
Hoe maak je het?
- Verdeel de blokjes aardappel in een ovenschotel. Zorg dat de blokjes allemaal even groot zijn.
- Kruid met peper, zout, knoflookpoeder (opgelet, gebruik niet te veel! 1 mespuntje = 1 teentje look) en de Provençaalse kruiden.
- Besprenkel rijkelijk met olijfolie.
- Bak de aardappelen in een oven van 180°C voor ongeveer 35 minuten (afhankelijk van de grootte van de aardappelblokjes)
- Maak het slaatje: reinig de veldsla, snij de appel in blokjes en rooster de pijnboompitjes. Voeg alles bij elkaar in een slakom.
- Maak de vinaigrette naar smaak en voeg dit bij de sla.
- Serveer de veldsla met de aardappelen. Op de foto is dit geserveerd met een wortelburger. Je kan deze ook vervangen door een stukje kipfilet.
Ooit ('k denk 6/7 jaar terug) woog ik iets meer dan 100 kilo, Céline... Via diëtiste levensstijl aangepast, en anderhalf jaar later 25 kilo lichter. En zo leef ik nu nog, gezond(er), wel een 'beetje' suiker en cholesterol (leeftijdsgebonden volgens de dokter). De kilo's bleven weg.
BeantwoordenVerwijderenEn 't leven blijft lekkerrrrr...
Lie(f)s.
Het klinkt best lekker! Ik ga dit zeker onthouden en maken! :)
BeantwoordenVerwijderenik hou erg van rauwkost en frisse slaatjes
BeantwoordenVerwijderenDit zou er ook ingaan... ;-)
Klinkt goed lijkt me lekker :D ! x
BeantwoordenVerwijderenLeuke categorie! Ik vind het er lekker uitzien.
BeantwoordenVerwijderenDat is iets naar mijn tand .Maar ik vervang dikwijls de vinaigrette op de veldsla gewoon door een beetje citroen en een ietsje zout. Dan komt de smaak van de veldsla zo goed naar boven.
BeantwoordenVerwijderenik krijg meteen zin om het te maken, mijn zoon eet geen vlees, en ik doe hier soms goeie ideetjes op
BeantwoordenVerwijderenLeuk artikel! :) Het resultaat ziet er heerlijk uit!
BeantwoordenVerwijderenhet kriebelt om eraan te beginnen
BeantwoordenVerwijderendit soort maaltijden eet ik regelmatig :) ik vind gewoon lekker en simpel te maken. Dus idd wat is gezond tegenwoordig
BeantwoordenVerwijderenLeuk artikel en het ziet er overheerlijk uit moet ik zeggen.
BeantwoordenVerwijderen