donderdag 31 mei 2012

Een salami van chocolade

Onlangs kreeg ik het nieuwe boek van 'Goe Gebakken' cadeau.
Het eerste boek van Sofie Dumont had ik reeds in mijn bezit, omdat ik zo een fan was van het fleurige bakken van Sofie. Jammer genoeg ontdekte ik al snel foutjes in de recepten in het boek. Raar en jammer, want op de site stonden de recepten correct. Na wat aanpassingswerk is het een aanrader om bakideetjes op te doen, dat wel. Zo maakte ik een eigen versie van de aardbeitaartjes, héérlijk trouwens.

Genoeg over Sofie Dumont, want nu is het aan Wim Ballieu, een eigenzinnige slagerszoon uit Gent. Dat hij van Gent is hoor je duidelijk aan zijn accent in het programma. En dat hij een slagerszoon is merk je duidelijk in zijn benaming van de recepten: hamburgerkoekjes, hamburgerbroodjes en een chocolade salamitaart. En dat laatste heb ik als eerste geprobeerd. Ik kon dan ook niet anders, als chocoladeliefhebber én vegetariër.
Ik was benieuwd om er aan te beginnen. Eigenlijk was het een beetje dezelfde techniek als bij een Arretjescake, maar die salamivorm maakte het toch net dat tikkeltje anders.
Uiteindelijk is het een zeer makkelijk en snel recept. En overheerlijk! Al zeker als je een chocoladeliefhebber bent. Een tip: hoe langer je de taart in de koelkast legt om op te stijven, hoe lekkerder!

Wil je deze ook eens proeven? Hieronder vind je het recept uit het boek én het fragment uit het tv-programma. Want jawel, er zitten weer een paar verschillen in. Al zijn ze nu niet zo groot.
Maar hoe dan ook, deze salami heeft me gesmaakt.



Chocolade salamitaart (bron: Goe Gebakken door Wim Ballieu):
Ingrediënten:
75 g boter
100 g pure chocolade
75g poedersuiker
1 ei
1 pakje petit-beurrekoekjes (ik heb wat minder gebruikt)

Bereiding:
1. Laat de boter en de chocolade op een zacht vuurtje smelten tot lauwwarm.
2. Meng er de poedersuiker en het ei bij.
3. Breek de koekjes in stukjes en roer ze door het chocolademengsel.
4. Leg een stuk plasticfolie op het werkblad.
5. Lepel de helft van het mengsel in het midden van de folie. Vouw één kant van de folie over het chocolade-koekjesmengsel en rol verder op. Let wel op dat er geen folie in het midden van de salami terechtkomt.
6. Draai de uiteinden van de folie aan zodat er spanning op de salami komt.
7. Maak met het resterende mengsel een tweede salami.
8. Laat de chocolade salami's opstijven in de koelkast, verwijder nadien de folie en rol de salami's naar wens in poedersuiker of in gehakte pistachenootjes.

10 opmerkingen:

  1. Eet smakelijk!

    Ik heb weinig met koken en zo.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. salami's...ik dacht echt aan iets anders...

    fijn hobby heb je...

    groeten

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat is eens iets anders, heel leuk zo een salami op tafel en veeeeelll lekkerder dan salami :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik denk dat ik deze een keer ga proberen. Simpel, maar alles met chocola is lekker :D

    BeantwoordenVerwijderen
  5. je doet me watertanden! Ik zo'n snoepkont!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Alle 'varkentjes' tevreden! De 'zoetvarkentjes' smullen en de vleesvarkentjes leven langer. Een perfect schot met een chocoladen pijl in een roos van koek, Céline! ;-)

    Groetje

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een leuk idee! Lijkt me heeeerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Awel, dat is gene zever, maar dat ga ik proberen te maken. Is kinderspel volgens mij.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. kan je het ook met melk chocolade maken?

    BeantwoordenVerwijderen