woensdag 12 februari 2014

Recept: koekjes voor Valentijn

Binnen enkele dagen is het zo ver: Valentijn. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er niet echt naar uitkeek. Maar waarom zou je niet eens iets kopen voor jezelf voor Valentijn? Of beter, waarom zou je eens niet koekjes bakken voor jezelf? En nee, dat is helemaal niet zielig. Af en toe mag je eens aan jezelf denken, toch? Uiteraard mag je de koekjes nog altijd uitdelen aan vrienden of familie. Of je kan er uiteraard een leuk cadeautje van maken voor je partner. 



Om de leuke hartvormpjes te maken, maakte ik gebruik van de uitsteekvormpjes uit de HEMA. Deze heb je reeds voor € 1,75. Bovendien hebben ze in de HEMA echt leuke dingen om te bakken (zoal superschattige koekjesstempels).



Recept (voor ongeveer 20 koekjes)

Wat heb je nodig?

  • 100 gram kristalsuiker
  • 200 gram margarine
  • 300 gram zelfrijzende bloem
  • 1 klein ei
  • 1 pakje vanillesuiker (of 1 vanillestokje)
Hoe maak je het?
  1. Neem een grote mengkom om daarin het deeg te mengen. (Dit mag je ook op het werkvlak doen.)
  2. Doe de bloem in de mengkom. Maak een kuiltje in de bloem.
  3. Doe in het kuiltje de suiker, vanillesuiker en het ei.
  4. Snijd de margarine in blokjes en voeg deze bij de bloem.
  5. Meng alles goed met een koele hand. Tip: hou één hand vrij om eventueel de telefoon te beantwoorden.
  6. Kneed alles goed tot een samenhangend deeg.
  7. Maak van het deeg een worst en wikkel dit in folie.
  8. Leg het deeg een uurtje in de diepvriezer.
  9. Snijd nadien schijfjes van ongeveer 2 a 3 cm dik van het deeg. Elk schijfje druk je vervolgens zachtjes plat om er nadien een vormpje uit te steken. Doe dit op een werkblad met bloem! Anders zal het deeg blijven kleven op het werkblad.
  10. De koekjes moeten een dikte hebben van ongeveer 4 mm.
  11. Leg de koekjes op bakpapier, op een bakplaat. Leg ze ver genoeg uit elkaar, want het koekje zal groter worden tijdens het bakken.
  12. Bak de koekjes 15 minuten in een voorverwarmde oven van 175°C.
Leg de koekjes niet te dicht bij elkaar. Doordat we zelfrijzende bloem gebruiken zullen de koekjes iets groter worden tijdens het bakken.
Je kan de koekjes, indien gewenst, ook wat versieren. Dit doe ik met deze schrijfstiften van Dr Oetker (verkrijgbaar in de supermarkt voor 2,50 euro.

19 opmerkingen:

  1. ...ik zou niet wachten op valentijn, iedere dag is een hartjesdag...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een leuke koekjes... En volgens mij nog lekker ook ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Aww schattige koekjes! Ik zou ze ook op andere dagen durven maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Aww, wat een schattig koekjes! Ik zou ze echt een heel jaar durven doormaken aangezien ik hartjes koekjes zo leuk vind! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zeker niet kwetsend bedoeld, Céline, maar er rijden nog droomprinsen op witte paarden !
    Lie(f)s.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Lies!
      Het heeft een tijdje geduurd, maar ik denk dat je gelijk hebt.
      Droomprinsen genoeg! :) En het zal sowieso een betere droomprins zijn ;-)

      Verwijderen
  6. dat gaan de kleinkinderen maken tijdens het crocusverof,zeker weten! Ze zagen telkens de oren van mijn hoofd om hartjeskoekjes te maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. wat een zoete verwennerij, céline! :-))

    die stiften maken deze lekkere koekjes nog mooier dan ze al zijn! :-))

    het recept neem ik mee ..
    dankjewel! :-))

    BeantwoordenVerwijderen
  8. ik zou niet wachten tot valentijn Céline

    zoals steeds heel knap gepresenteerd...

    groeten

    BeantwoordenVerwijderen
  9. wat een schattige koekjes met die hartjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hartjes kunnen wat mij betreft het hele jaar door gegeten geworden. Zeker als ze zo lief eruit zien als deze. Lekker receptje hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Super leuk gedaan! Hopelijk hebben je vrienden, familie en jezelf er van kunnen genieten! x

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hmmm....Lekker!!! Ik hou van koekjes, haha!

    BeantwoordenVerwijderen