Vandaag is het in Canada 'Thanksgiving Day', volgende maand is het de beurt aan Amerika.
Op 'Thanksgiving Day' staan de Canadezen of de Amerikanen stil bij alles waar ze dankbaar voor zijn.
Het is een groots familiefeest waarbij samen eten en koken centraal staat. Doordat dit feest zijn oorsprong kent bij het vieren van een goede oogst in oktober, staat de pompoen centraal. Er is pompoensoep, hartige pompoentaart, zoete pompoentaart, pompoencake, pompoenmuffin,... Zelfs de koffie wordt afgewerkt met een aroma van pompoen.
Hier in onze tuin hebben wij ook reeds heel wat pompoenen mogen oogsten. En na de ovenschotels met pompoen en de pompoensoep, wou ik ook eens iets anders proberen. Waarom niet eens een zoete pompoentaart? Als al die Amerikanen daar zo gek op zijn, dan kan dat toch niet slecht zijn?
En zo begon ik aan mijn zoektocht op het internet. Al gauw vond ik heel wat recepten voor pompoentaart. Ik wou het echte Amerikaanse recept, en daardoor viel mijn oog al snel op onderstaande video:
Heel wat Amerikanen gebruiken pompoenpuree uit blik, jammer genoeg vind je dat hier niet snel in de winkel. En zou het geen zonde zijn om al die verse pompoenen te laten liggen? Daarom maakte ik mijn eigen puree, wat helemaal niet zo moeilijk is.
Wat heb je nodig?
- 1 kleine, zoete pompoen
- kant-en-klaar zanddeeg (bv van Herta)
- 1, 2 dl light room (30% vet)
- 1,2 dl halfvolle melk
- 120 g bruine suiker
- 1 theelepel kaneel
- 1/2 theelepel gember
- 3 eieren
Hoe maak je het?
- Schil de pompoen en verwijder de zaadjes.
- Snij de pompoen in blokjes. Kook deze in een grote pot. Gebruik niet te veel water, de pompoen zal het water opslurpen, waardoor de taart waterachtig zal worden.
- Kook tot de pompoen gaar is. Dit duurt ongeveer 10 à 15 minuten.
- Giet de pompoen af en mix met een staafmixer tot een gladde puree.
- Laat dit afkoelen minstens enkele uren afkoelen. Dit gaat sneller indien je de kom in een koud waterbad zet.
- Meng de room en de melk in een mengkom. Voeg hierbij de suiker, het kaneel en de gember.
- Roer de eieren even los en voeg bij het melkmengsel.
- Voeg de pompoenpuree toe en roer goed. Het is belangrijk dat alles één mengsel wordt. Er mogen geen stukjes puree meer 'ronddrijven'.
- Leg het zanddeeg in een taartvorm en prik er enkele gaatjes in.
- Giet er voorzichtig het pompoenmengsel in. Pas op, dit is erg vloeibaar! Opgelet dus voor morsgevaar.
- Bak de taart ongeveer 45 minuten in een oven van 180°C.
Wie zich afvraagt hoe deze zoete pompoentaart smaakt:
Ik moet toegeven dat ik ook erg benieuwd was naar deze smaak. Wij zijn het niet gewoon om zoete gerechten te eten met pompoen (in tegenstelling tot de Amerikanen). Het is dan ook een beetje wennen aan de smaak. De pompoen is niet echt te herkennen in de taart, vooral de kaneel is hier een smaakmaker. Het is een speciale taart, maar wel een lekkere. Voor de avontuurlijke foodies onder ons!
De taart is trouwens erg lekker met een toefje slagroom.
En eigenlijk is 'Thanksgiving' wel een leuke feestdag. We zouden meer dankbaar moeten zijn om alles wat we hebben, niet?
Oooooeeeh, nu heb je me heel hongerig gemaakt!
BeantwoordenVerwijderendaar had ik nog nooit van gehoord....Céline...
BeantwoordenVerwijderenook voor zo'n specialiteit moeten we bij jou zijn
groeten
Apart, Céline !
BeantwoordenVerwijderenWeinigen van jouw leeftijd hebben nog respect en/of zijn dankbaar. Het strekt jou tot eer !
Lie(f)s.
ZIet er heerlijk uit!
BeantwoordenVerwijderenx Mounia
Aan deze kant van de oceaan kennen we zo'n taart niet maar het lijkt me wel doenbaar. Worteltaart en courgette taart zijn ook verrassend lekker,dus jou zoete pompoentaart moet ook lekker zijn!
BeantwoordenVerwijderenja, ik moet toegeven dat ik het een vreemde combinatie vind, pompoen en taart.
BeantwoordenVerwijderenmaar inderdaad, als de amerikanen het lekker vinden .. ;-)
zo at ik in canada wortelcake en ook dàt was een aangename ontdekking! :-D
dankjewel voor de aparte recept, céline!!
Nog nooit iets van pompoen gegeten... Klinkt wel lekker!
BeantwoordenVerwijderenik houd van rare combinaties, dus dit lijkt me wel wat, en eigenlijk is het niet zo moeilijk te maken. Ik denk omdat je het ook zo schrijft dat ik weinig kaneel ga gebruiken als ik het probeer
BeantwoordenVerwijderenPas wel op dat de taart niet te smakeloos wordt. Maar je kan het proberen ;-)
VerwijderenKlinkt goed! :)
BeantwoordenVerwijderenIk maakte laatst pompoenpannenkoeken! Het inderdaad een beetje vreemd eerst. De smaak is niet echt thuis te brengen ofzo. Maar daarna is het heerlijk! Wist je dat je een pompoen niet eens hoeft te schillen?
BeantwoordenVerwijderenHet lijkt me heel lekker!
BeantwoordenVerwijderenOhh dat klinkt heel lekker, ben zo benieuwd hoe het smaakt!
BeantwoordenVerwijderenpompoensoep smaakt al wat zoeter dan andere soep, zo'n nagerecht zal dus ook wel smaken denk ik zo
BeantwoordenVerwijderenMaar ik had nog niet eerder gehoord dat ze ook pompoen in nagerechten verwerken...
Groetjes!
ik heb nog nooit pompoentaart gegeten, misschien wordt het wel eens tijd om het uit te proberen
BeantwoordenVerwijderenHet is denk ik wel een machtige taart?
BeantwoordenVerwijderenKlinkt wel erg lekker!
Dit is echt een perfecte taart voor Halloween! Het lijkt me ook heel lekker :) xo
BeantwoordenVerwijderenJa, hoor! Rond Halloween zijn wij ook met pompoenen druk! Lekker recept hier (weer!) ;-)
BeantwoordenVerwijderenGroetje
Wist je dat ik eigenlijk nooit pompoen eet? Terwijl ik het wel lekker vind! Dit ziet er echt heerlijk uit. Misschien een weekend projectje? ;)
BeantwoordenVerwijderenSpeciaal! Zou het wel eens willen proeven.
BeantwoordenVerwijderenSnel toevoegen aan mijn receptenmapje en binnenkort zeker eens proberen :).
BeantwoordenVerwijderenSoep, salades en zelfs ook taart. Ik wist niet dat pompoen zo veelzijdig is haha! Leuk recept.
BeantwoordenVerwijderenOehh ziet er erg lekker uit! Ik heb eigenlijk nog nooit iets wat van pompoen gemaakt is gegeten, maar het ziet er wel verdomt lekker uit! x
BeantwoordenVerwijderen