vrijdag 4 oktober 2013

Palmolie: niet zo gezond als het klinkt

Enkele jaren kreeg ik te horen dat ik een te hoog cholesterolgehalte had. Op het eerste moment dacht ik dat de dokter per ongeluk mijn bloeduitslag had verwisseld met iemand anders. Want hoe kan ik nu een teveel aan cholesterol hebben? Ik ben al 7 jaar vegetariër, ik snoep niet veel, plus: ik ben nog maar een prille twintiger. 
Uiteindelijk bleek de dokter zich niet vergist te hebben, maar heb ik te maken met erfelijke cholesterol. 
Na het bezoek aan enkele diëtisten, heb ik nu mijn eetpatroon aangepast. En dat vertaalt zich vooral in het lezen van verpakkingen. Het is onvoorstelbaar hoe de voedingsindustrie ons voorliegt. Zo is één van de zaken die ik niet mag eten palmolie. Het klinkt erg gezond, niet? Het is plantaardig, dus zo slecht zal het wel niet zijn. Niets is echter minder waar. Palmolie is een verzadigd vet. En verzadigd vet is slecht voor onze hart- en bloedvaten. 
Jammer genoeg zit in bijna elk product dat we kopen palmolie. Dit omdat het goedkoop is voor de industrie. Zelfs in graankoekjes die beweren 'gezond' te zijn, zit er heel veel palmolie verstopt. Palmolie is bovendien niet alleen erg slecht voor onze gezondheid, er worden ook talrijke regenwouden omgehakt om de voedingsindustrie een voorraad palmolie te geven. En zo wordt elk bezoek aan de supermarkt voor mij een zoektocht naar producten zonder palmolie.


Een bekend product waar heel veel palmolie in zit is Nutella (kijk maar even naar dit filmpje).  Jammer genoeg ben ik een echte fan van de smaak van Nutella 's ochtends op mijn boterham. De combinatie van hazelnoot en chocolade: heerlijk!
Ik moet toegeven, af en toe waag ik er mij nog eens aan. Gelukkig is de supermarktketen Delhaize sinds kort een nieuwe hazelnootpasta rijker: en dat zonder palmolie!
Ik heb er al even mogen van proeven en ik vind het alvast een erg geslaagd product. Het komt zelfs heel dicht in de buurt bij de Nutella-smaak. En dat zonder de palmolie!

Ik ben alvast een fan!

18 opmerkingen:

 1. ja t is uitkijken met die verzadigde vetten, we moeten onze voeding volledig ontleden om zeker te zijn wat gezond is
  confiseriekoekjes kan ik al zeker niet tegen, ik krijg daar het zuur van
  misschien kan je beginnen experimenteren met insekten, k zag dat gisteren op tv, de nieuwe voeding, k ben al benieuwd naar je insektertaart :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 'k Heb intussen ook verpakkingen leren lezen, Céline, na het verdikt 'suiker en cholesterol'... 'k Eet nog alles, maar véél beperkter, en 'k probeer over te schakelen naar 'gezonder'... Niet te geloven hoeveel 'rommel' we binnenkrijgen...
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik wist van de negatieve oorsprong van palmolie af
  Maar ik ben geen chocoliefhebber, dat is alvast een pluspunt... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja ik heb het ook gelezen dat palmolie niet zo gezond is. Wie weet wat we nog allemaal voor ongezonds naar binnen spelen enkel en alleen omdat de voedingsindustrie veel winst wil maken en minderwaardige producten hiervoor gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ja, palmolie heeft niet zo'n goeie reputatie, eh? :-(
  maar 't zou oneerlijk zijn om alleen deze olie in 't vizier te houden, want er zijn nog véél meer boosdoeners!

  fijn weekend, céline!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat fijn dat je dat hebt kunnen vinden! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Super dat je dit deelt! Scheelt weer een pot Nutella en het is natuurlijk beter voor mijn gezondheid =)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ik moet eerlijk toegeven dat ik er nooit op let en heb ook geen idee of met mij wel goed zit. Maar wist niet dat in dat soort producten bijvoorbeeld allemaal zit. Wel erg leuke blog dit. Ik vind recepten altijd leuk :D

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Klopt, palmolie zit in bijna alles. Goed dat je een artikel schrijft dat mensen bewust maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Goed dat je dit artikel schrijft. Ik had er nog nooit op gelet eigenlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ik moet ook eens meer naar de ingrediënten gaan kijken voor ik iets koop, het zit inderdaad in heel veel dingen

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dat wist ik echt niet! Ik heb last van een hoge bloeddruk en dat gaat vaak samen met erfelijk verhoogd cholesterol. Ga het dus goed in de gaten houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Er zit wel kokosolie in. Verzadigde vetten van meer dan 80%, terwijl palmolie maar ongeveer 40 en veel positieve vitamines (A+E). Niet alles geloven wat je denkt....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. Dat klopt, maar het is slechts1% kokosolie, en wel 16,8% zonnebloemolie. En dat is al beter nieuws, niet? ;-)

   Verwijderen
 14. Zonnebloemolie heeft ook zijn negatieve effecten. Zo werkt het ontstekingsbevorderend. Er werd al veel over geschreven op allerlei blogs de afgelopen weken.

  De denkpiste moet zijn dat je moet matigen, met alles. Maar je hebt ook vetten nodig....

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Kan de marketing van veel voedingsfabrikanten onmogelijk begrijpen! En dan meest nog voortdurend ergeren over de vermeldingen op de verpakkingen die vaak onleesbaar, dom vertaald of nietszeggend zijn. Die blijven bij mij allemaal in de rekken liggen, hoor!

  BeantwoordenVerwijderen