maandag 17 februari 2014

Mijn favoriete kook- en bakboeken


Heel vaak krijg ik de vraag welke kook- en bakboeken ik heb. En ik moet eerlijk zijn, het zijn er best veel. Ik wou eigenlijk een bericht schrijven met foto's van al mijn kook- en bakboeken. Jammer genoeg is dat niet gelukt, om de eenvoudige reden dat het er veel zijn.
Echt veel. Ik vrees dat ik tot het besluit kan komen dat ik verslaafd ben aan dit soort boeken. Elke keer ik naar de boekhandel ga, word ik om ongekende redenen aangetrokken door de sectie 'koken'. En elke keer moet ik me tegenhouden om geen nieuw boek mee te nemen naar huis. Soms lukt dat, soms lukt dat niet.


Niet al mijn receptenboeken staan op deze foto's. Ik wou namelijk een overzichtje geven van mijn favoriete boeken (en ik heb er ook gewoon te veel. Maar nog niet genoeg). 

1. Dagelijkse Kost - Jeroen Meus



Zonder twijfel één van mijn favoriete tv-koks van het moment. Niet alleen zijn liefde voor het koken doet het hem, maar ook zijn spontaniteit op tv. Ik hou gewoon echt van zijn stijl. Ik heb alle boeken van Dagelijkse Kost, omdat er telkens weer wat van een andere stijl instaat. Er staan desserts in, gerechten met vlees en vis. Ja, ook vegetarische gerechten. Het zijn allemaal dagdagelijkse gerechten. Maar af en toe vind je er ook wat inspiratie voor speciale gelegenheden terug. Mijn favoriete boek is zonder twijfel die met de gele kaft. Dit omdat daar de handtekening van Jeroen Meus staat. Yep, hier zit een fan.
Prijs per boek: € 19,95

2. SOS Piet 365 - Piet Huysentruyt



Nog zo een tv-kok waar ik een grote fan van ben. Al is tv-kok misschien een label dat hij door zijn tv-programma 'SOS Piet' heeft gekregen. Piet Huysentruyt is namelijk -niet te vergeten- een sterrenchef. Piet Huysentruyt is één van de weinige koks waar ik de recepten nauwelijks hoef aan te passen. Ze zijn altijd perfect. Bovendien zijn ze erg makkelijk te volgen door de handige stap-voor-stap-foto's. 
Prijs boek: € 29,99

3. Basic Patisserie - Christophe Declerq



De schrijver van dit boek is vakleraar banket en ijs aan de hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge. Indien deze school geen belletje zou doen rinkelen: Roger Van Damme en Wout Bru zijn maar twee namen van bekende chefs die hier zijn afgestudeerd. 
In dit boek vind je de basis terug om zelf supermooie (en lekkere!) gebakjes te maken. Niet enkel het recept voor het gebak vind je hier terug. Ook tips om de taarten te decoreren zijn hier terug te vinden. Laat je echter niet misleiden door de titel. Dit boek zou ik eerder aanraden voor de gevorderden onder ons. 
Prijs boek: € 19,99

4. Jacques Bloch - Stefan Elias



Een groot deel van mijn studententijd bracht ik door in het prachtige Gent. Bloch zal me voor altijd bijblijven. Jammer genoeg bestaat deze gezellige bakkerij niet meer. Gelukkig is er nu wel het receptenboek. En wat een lekkere dingen staan hier in! Een aanrader voor iedereen die graag bakt en lekkere dingen uit de oven tovert. 
Prijs boek: € 19,90

5. Goe Gebakken - Wim Ballieu



Nog zo een ontdekking uit Gent: Wim Ballieu. Zijn boeken staan vol met heerlijke gebakjes die je doen verlangen naar nostalgie. Er komen niet alleen zoete dingen aan bod, maar ook hartige creaties zoals olijfbrood. Zijn creaties zijn stuk voor stuk het proberen waard. 
Bovendien kan je ook bij deze Wim gaan eten in Gent, Brugge en Antwerpen. Geen gebakjes daar, maar zelfgemaakte, Vlaamse gehaktballen met puree. Het proberen waard. En ja, er is ook een vegetarische optie! Meer informatie over zijn Balls & Glory? Klik hier!
Prijs per boek: € 19,99

6. Vegetarisch Genieten - Miki Duerinck & Kristin Leybaert 


Ik ben reeds 7 jaar vegetariër en dit was één van mijn allereerste veggie-kookboeken. Laat je niet misleiden door de titel. Niets vegetarische, saaie gerechten. Er staat zelfs een overheerlijke chocoladetaart in. Dit is een boek boordevol inspiratie, groenten en nog veel meer. En je hoeft echt geen vegetariër te zijn om te genieten van de gerechten in dit boek.
Prijs boek: € 24,99

7. Gebeten Door Groenten - Jorun Verheyden 


Dit boek kocht ik voor twee redenen: veel groenten en prachtige creaties op het bord.
Dit is eigenlijk geen boek voor vegetariërs, maar eentje voor iemand die af en toe eens geen vlees wil eten. Ik ben toch blij dat ik dit boek heb gekocht. Het is een boek met prachtige foto's en gerechten. En bij elk recept staat hoe je het gerecht kan serveren zoals een echte sterrenchef. Dit is wel een boek dat ik niet zou aanraden voor beginners. 
Prijs boek: € 27,50


14 opmerkingen:

  1. Jaja, Céline, en straks 'Het boek der boeken: *Cuisine Céline*' ! En dan mag jij in de boekenkasten van die grote koks prijken !
    Lie(f)s.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een fijne kookboeken :D ! leuk om te zien

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je hebt maar te kiezen uit jou keukenbibliotheek. Ik hou me tot nu toe aan Cuisine Céline!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ahh wat heerlijk zeg! Ik hou ook echt enorm van het bladeren in kookboeken!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. keuze genoeg Céline

    het verwondert mij altijd hoeveel keukenboeken er gepubliceerd worden,soms betwijfel ik of sommige BV's er wel iets van kennen...

    mogelijk wordt enkel hun naam gebruikt..

    daarom hou ik het bij " Céline Cuisine "

    prettige dag

    BeantwoordenVerwijderen
  6. wij hebben een aantal van deze boeken in huis,
    maar onze favoriete kookboeken zijn die van Colruyt, waar we toch de meeste van hebben. De recepten zijn heel nauwkeurig, en handig is dat je alle ingrediënten ook in de Colruyt kan vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een mooie boeken! Ik heb ook heel wat kookboeken in huis maar zoals je weet doe ik er zelf weinig mee ;) Toch maar een een receptje gaan proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. ik kan me best wel voorstellen dat je een hele stapel kookboeken hebt

    BeantwoordenVerwijderen
  9. wat onwijs leuk ik heb vandaag in de bieb een behoorlijk tijd tussen de kookboeken geneusd om inspiratie op te doen. Ik vind het leuk om bezig te zijn met koken al heb ik er niet altijd genoeg tijd voor helaas

    BeantwoordenVerwijderen
  10. whawww .. wat een uitgebreide bibliotheek van kookboeken heb jij, céline!!

    je passie voor koken is immens, eh! :-))

    BeantwoordenVerwijderen
  11. ik heb een schriftje waar mijn ma haar recepten instaan en recepten die ik moet onthouden, dat is ondertussen al 33 jaar oud....ik heb nog een kookboek van de boerinnebond , maar eigenlijk gebruik ik dit nooit. Nu met de i-pad, je zoekt een recept of een filmpje, je legt dat naast je en je bent vertrokken

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik heb veel positieve dingen gehoord over Puur Genieten van Pascale Naessens, je zult ze ook wel kennen, vermoed ik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad, die staat ook in mijn verzameling. Super lekkere, pure gerechten! :) Een aanrader!

      Verwijderen
  13. Leuke boeken! :) Ik heb niet heel veel kookboeken, maar ik wil heel graag het boek van de gemakkelijke maaltijd :)

    BeantwoordenVerwijderen