dinsdag 3 december 2013

Recept: kruidige appelcake

Ik heb duidelijk iets met appelgebakjes. Na de appeltaart en de appelkruimeltaart: nu ook de kruidige appelcake. Want appels zijn super lekker te combineren met heel wat kruiden.
In dit recept combineer ik de appels met kaneel, kruidnagel en vanille. De appelcake heeft ook een krokant bovenlaagje met ruwe rietsuiker. Kan je niet wachten om dit zelf uit te proberen? Dan heb ik goed nieuws, want het recept staat hieronder uitgeschreven.
Veel bakplezier!

Wat heb je nodig voor de cake?

  • 175 g margarine (vb Alpro Soya Bakken en Braden)
  • 175 g fijne kristalsuiker
  • een scheutje citroensap
  • 2 eieren
  • 175 g zelfrijzende bloem
  • 4 eetlepels halfvolle melk
Wat heb je nodig voor de lekkere bovenlaag?
  • 55 gram ruwe rietsuiker
  • 1 grote theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel gemalen kruidnagel (Je kan ook gewone kruidnagel gebruiken en die zelf heel fijn snijden.)
  • 2 friszure appels
  • 25 gram margarine, gesmolten en afgekoeld
  • Zelfgemaakte vanilleroom
Hoe maak je het?

  1. Klop de margarine, suiker en een klein beetje citroensap tot een glad mengsel. Eigenlijk moeten deze 3 ingrediënten 'één' worden.
  2. Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Klop goed.
  3. Spatel de helft van de bloem samen met 2 eetlepels melk erdoor. Roer goed.
  4. Voeg nadien de rest van de bloem en de melk erbij.
  5. Doe dit glad mengsel in een bakvorm die je goed hebt ingevet én bekleed hebt met bakpapier. Dat laatste is belangrijk. De cake zal anders namelijk erg moeilijk uit de bakvorm komen.
  6. Strijk het deeg glad.
  7. Meng de rietsuiker, kaneel en gemalen kruidnagel door elkaar. Zet dit mengsel even aan de kant.
  8. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snij de appels in schijfjes.
  9. Strooi de helft van het suikermengsel op het cakebeslag.
  10. Leg de appelschijfjes op het beslag en bestrooi nadien met de rest van het suikermengsel.



Deze appels bedruppelen we nog met de gesmolten boter. Nadien gaat de appelcake de oven in. Hij vertoeft ongeveer 50 minuten in een oven van 175°C.




Ondertussen kan je de vanilleroom maken. Zoals je misschien wel weet, moet ik letten op mijn cholesterol inname. Daarom maak ik voor mijn vanilleroom gebruik van de opklopbare Alpro Soya room. En geloof me, deze is net zo lekker als de gewone room!
Hoe ik deze maak? Dat zie je in onderstaande video.



En als de cake uit de oven is, kan je hem lauwwarm serveren met een toefje vanilleroom. Succes verzekerd! En oja, je kan de stukjes cake later natuurlijk ook nog even opwarmen in de microgolfoven. Dit voor ongeveer 30 seconden. 




Zoete groetjes,

Céline

17 opmerkingen:

  1. Oeh deze ziet er erg lekker uit. Ik ga hem zeker eens proberen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hoog tijd dat jij een bloggersfestijn houdt :-)
    ik wil zelfs als 'proef'persoon dienen hihi

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wauw wat ziet dit er goed en lekker uit zeg! Hele leuke blog ook!

    http://chocolatendfashion.blogspot.nl/

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een heerlijk recept. Ga hem even onthouden want het lijkt me erg lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. om van te watertanden..

    je stelt het mooi voor Céline, met kwaliteitsfoto's en een video.....

    prettige dag

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat recept wordt genoteerd! Ik krijg er al zin in door de mooie foto's alleen.al. En je vertelt het zo mooi van die vanillecrème.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. 'k Geniet reeds bij het kijken, Céline... Mooi én duidelijk voorgesteld !
    Straks worden die tv-koks jaloers... !
    Lie(f)s.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ziet er heerlijk uit! Thanks, ik ga dit zeker ook eens maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Oh my god, dat ziet er zo lekker uit! Ik vind dit soort posts erg leuk :)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. da's weer een recept om bij te houden, céline!

    én een keer uitproberen, of wat dacht je! :-)))

    dankjewel voor het recept én de superlekkere foto's! :-))

    BeantwoordenVerwijderen
  11. ik ruik de appeltjes bijna tot hier , bijhouden dat recent

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Klaar om te 'verhapstukken'! Mmmh! ;-)

    Groetje

    BeantwoordenVerwijderen
  13. man man man, wat ziet dat er lekker uit!
    Appelcake is één van mijn favoriete gebakjes

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Jumm ziet er lekker uit! En wat is 'ie mooi :)

    BeantwoordenVerwijderen