De herfst is het ideale seizoen voor champignons: één van mijn favoriete producten van het seizoen. In de supermarkt is er momenteel een grote variatie te vinden aan champignons. Ik kijk er al naar uit om ze allemaal, één voor één, te proeven. Hmm...
Deze middag gebruikte ik champignons voor een toast champignon. Want alle dagen een boterham: soms ben ik écht wel eens op zoek naar iets anders. En deze toast champignon is de ideale afwisseling op de boterham met kaas.
Bovendien is het ook nog eens erg gezond.
Bovendien heb ik voor dit recept mijn eerste 'How to-video' gemaakt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het best wel raar vond om mezelf te horen, dus ik vind het best wel spannend. Het is de bedoeling dat ik af en toe een korte video upload, waarin ik een basistechniek uit de keuken uitleg. En dat allemaal om jullie te helpen, lief hé van mij?
In dit eerste filmpje leg ik jullie uit hoe je op een correcte manier een champignon schoonmaakt. Het is namelijk erg belangrijk dat je dit niet met water doet. De champignon werkt namelijk als een spons, met als gevolg dat de champignons na hun douche niet meer zo lekker zouden smaken. En niet schoonmaken is uiteraard ook geen oplossing, tenzij je graag zand en aarde tussen je tanden hebt.
En eens de champignons verlost zijn van de aarde en het zand, kan je aan de slag:
Wat heb je nodig?
- 250 gram champignons (je kiest zelf de soort, ik maak hier gebruik van kastanjechampignons, zorg er wel voor dat het verse zijn!)
- 2 kleine sjalotten (fijngesneden)
- 1 teentje look (fijngesneden)
- Peper
- Fleur de sel
- Balsamico-crème
- Verse peterselie (versnipperd)
- Sneetje brood (dit rooster je net voor je de champignons er op schept)
- Margarine om te bakken
Hoe maak je het?
- Maak de champignons schoon.
- Snijd de champignons in kwartjes.
- Smelt de margarine in de pan. Gebruik zeker genoeg, anders zullen de champignons aanbranden.
- Laat de margarine erg warm worden. Voeg de champignons toe. Roer even door.
- De margarine zal opgenomen worden door de champignons. Als alle margarine verdwenen is, voeg je nog wat toe.
- Voeg nadien de sjalotten en het teentje look toe. Laat even meestoven.
- Kruid met peper en fleur de sel. Voeg wat balsamico-creme toe.
- Voeg op het laatste moment de verse peterselie toe.
- Schep op het geroosterd brood.
- Smakelijk!
Ik bak eerst de champignons en voeg dan pas de look en de sjalotten toe, omdat deze anders zouden verbranden. |
Ik maak champignons eigenlijk altijd schoon door de aarde met een schone theedoek eraf te wrijven. Waarschijnlijk is jouw methode wat grondiger :)
BeantwoordenVerwijderenom van te watertanden Céline..
BeantwoordenVerwijderenen een interessante video heb je er bij gemaakt..
groeten
wat een geweldig leuke blog heb jij!
BeantwoordenVerwijderenIdeaal voor die dagen, (bijna elke dag) dat je inspiratie nodig hebt om iets klaar te maken.
mmmm
lijkt me heeerlijk! XO
BeantwoordenVerwijderenhmmm ziet er heerlijk uit! Ik heb zo is beetje over je blog heen gekeken en er staan hele lekkere recepten op, ik ga er zeker een proberen (:
BeantwoordenVerwijderenWat een goed idee! Ik vind champignons echt super lekker, maar ik eet ze nooit op brood eigenlijk. Toch eens proberen.
BeantwoordenVerwijderenEn, leuk filmpje!
Oh wat een super idee! Ik hou van champignons maar zo heb ik ze nog nooit gegeten x Jana
BeantwoordenVerwijderenLeuk filmpje, Céline ! En lekker, maar da's altijd bij jou... !
BeantwoordenVerwijderenLie(f)s.
ik vraag mij af wanneer jij je eigen kookprogramma op tv gaat krijgen, céline! :-))
BeantwoordenVerwijderenik ben alvast een fan! :-))
Haha, wie weet!
VerwijderenToast champion dat maak ik regelmatig want dat eten we hier graag, maar je borsteltje lijkt me handiger dan het mijne, ik ga daar eens naar kijken. Je filmpje is wel goed duidelijk, je ziet op de graniet liggen wat je er af wrijft.
BeantwoordenVerwijderenIk hou zelf niet zo van Champions maar het ziet er wel erg lekker uit!
BeantwoordenVerwijderenchampignons. Goede morgen! Haha..
VerwijderenWat leuk die video! Helaas houd ik niet van champignons, dus ik sla deze over. ;)
BeantwoordenVerwijderenLeuk! Ik houd niet van champignons, maar voor de mensen die er wel van houden: eet smakelijk!
BeantwoordenVerwijderenSuuuuperlekker! Ik ben dol op champignons, hmmm.
BeantwoordenVerwijderenHet oogt en leest nu niet alleen meer voortreffelijk, maar het klinkt ook nog zo! Champignons staan altijd op mijn 'lekker-lijstje' en jouw tips zijn dus welkom. Meuske, Céline is in aantocht! ;-)
BeantwoordenVerwijderenIk lust geen champignons.
BeantwoordenVerwijderenJe hebt een mooie en heldere stem ! En je doet me er aan denken dat ik dit allang niet meer heb gegeten ! Dat zal deze week zeker eens gebeuren.
BeantwoordenVerwijderenwat tof om jezelf zo bezig te zien
BeantwoordenVerwijderenMmmh dat ziet er lekker uit! Ik heb je trouwens genomineerd voor de Liebster Award. De vragen staan op mijn site. Ik kende het eerst ook niet maar het is erg leuk! :)
BeantwoordenVerwijderenoooh yummy, ik ben werkelijkwaar dol op champignons!
BeantwoordenVerwijderenLijkt mij super lekker, ben dol op champignons :-)
BeantwoordenVerwijderenChampignons nemen geen water op bij het schoonmaken. Dat is een fabeltje.
BeantwoordenVerwijderenHet bewijs staat hier: http://middelpunten.wordpress.com/2013/04/25/test-champignons-zijn-sponzen/
Ik begrijp jouw testje, maar je moet eens het verschil proeven tussen champignons die water hebben opgenomen en champignons die dat niet hebben gedaan. Ik vind de champignons die niet gewassen zijn het water veel lekkerder ;-)
VerwijderenIk denk zelf dat er een heel klein beetje water onder de hoedjes achterblijft bij het spoelen. Maar ik vind dat je niet kunt blijven beweren dat champignons sponzen zijn als er duidelijk is aangetoond dat ze vrijwel geen water opnemen.
VerwijderenMisschien moet je ze na het spoelen eerst droogdeppen met een keukenpapiertje, want er blijft inderdaad wel een ietsiepietsie water aan het oppervlak kleven, zoals de test laat zien.
Maar mijn opmerking en test waren juist bedoeld om een fabel te ontkrachten. En ik heb helaas niet de kwaliteit om de smaak van gebakken afgespoelde champignons te kunnen onderscheiden van gebakken geborstelde champignons.
Ik ben dus erg jaloers op u :)