woensdag 9 maart 2016

Recept: noedels met tempé

Al 10 jaar ben ik vegetariër en nog nooit probeerde ik tempé. Ik moest me schamen.
Ik maakte er vandaag een wok van met lente-uitjes, sojasaus en honing. Omdat het soms ook wel eens gezond mag zijn, toch?



Wat heb je nodig?

  • Eiernoedels voor 4 personen, gekookt volgens de verpakking
  • 4 lente-uitjes, fijn gesneden
  • 1 pakje tempé, in stukjes van 2 cm gesneden
  • 1 verpakking Thaise groenten (kant-en-klaar)
  • 4 cm gember, geschild en fijngesneden
  • sap van 1 appelsien
  • sojasaus
  • sesamolie
  • 2 eetlepels zachte honing
  • 1 teentje look
  • pili pili
Hoe maak je het?
  1. Spoel de gekookte noedels met koud water en meng met 1 eetlepel sesamolie. Meng goed en zet aan de kant.
  2. Meng 2 eetlepels sojasaus met de gember en honing. 
  3. Meng dit mengsel met de tempé. Laat 10 minuten staan. Bak nadien de tempé goudbruin in wat olie. Doe de tempé uit de pan.
  4. Bak de look en voeg de groenten toe. Bak tot de groenten beetgaar zijn. Voeg wat pili-pili toe. 
  5. Voeg het appelsiensap toe en laat even pruttelen.
  6. Voeg de gebakken tempé toe. Roer door.
  7. Voeg de noedels toe en roer opnieuw goed door. 
  8. Net voor het opdienen voeg je sojasaus toe, tot je een mooie, niet droge mengeling krijgt. Voeg ook de lente-uitjes toe.
  9. Eet smakelijk!
Tempé?
Wel, dat is een koek gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Het heeft een veel meer uitgesproken smaak dan tofu. Maar met een goede marinade, lekkere dressing of de juiste kruidenmix kun je van tempé een heerlijke maaltijd maken. Tempé koop je bij biologische winkels, toko’s of bij sommige grote supermarkten. Het is geschikt om te bakken, te frituren, te wokken en te stoven. Tempé is net als tofu eiwitrijk, maar bevat daarnaast ook nog veel vezels en B-vitaminen (maar geen B12). Bron: Vegetariersbond

16 opmerkingen:

  1. tempé .. nog nooit geproefd zover ik weet

    maar het gerechtje ziet er smakelijk uit

    prettige avond

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik zou dit ook wel smaken, Celine... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. 'k Wil écht aanschuiven, Céline, maar laat je die tempé eruit voor mij ?!
    Lie(f)s.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit ziet er super lekker uit. Ik heb alleen nog nooit noedels gegeten.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ik ben ook geen voorstander van al die vleesvervangende produkten, maar dit gerecht ga ik mss wel 'ns uitproberen! ;-))

    BeantwoordenVerwijderen
  6. tampe ken ik niet, maar direct in de winkel ga ik 's opletten

    BeantwoordenVerwijderen
  7. tampe ken ik niet, maar direct in de winkel ga ik 's opletten

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ook ik nog nooit gehoord van tempe
    Ziet er wel lekker uit

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Was mij ook niet bekend tempé, weer wat opgestoken.
    Lijkt me best smakelijk, de herkomst is Indonesië en dat is een fijne keuken. Hans

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik had nog nooit van tempé gehoord (mijn telefoon veranderde het ook opeens in René whaha) maar het klinkt echt heel lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. een mens is nooit te oud om bij te leren!!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Oh, yum! Dat ziet er lekker uit zeg.

    xoxo
    www.its-dash.com

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik kende het niet dus je hebt me weer wat wijzer gemaakt Céline. Bedankt daarvoor en voor het lekker ogende recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. had ik nog nooit van gehoord, merci voor de tip!

    BeantwoordenVerwijderen