zondag 14 februari 2016

Waarom ben ik eigenlijk vegetariër?

'Waarom eet jij geen vlees en vis?' Het is een vraag die ik al 10 jaar minstens elke maand te horen krijg. Maar laten we de vraag eerst eens omdraaien. Waarom eet jij eigenlijk vlees en vis?Ja, ik meen het echt. Waarom eet jij vlees en vis? Omdat het lekker is? Dat weet ik al. Zeker na al die keren dat je me -met alle toepasselijke smakgeluiden- vertelde hoe lekker spek is. 
Maar ik zou graag nog wat meerdere redenen horen. Ik begrijp het eigenlijk niet helemaal en eerlijk gezegd vind ik het best wel frustrerend.

Ik ben 10 jaar geleden vegetariër geworden op het moment dat ik in de supermarkt aan het staren was naar de verschillende pakjes vlees. Op het moment dat ik besefte dat deze pakjes vlees hetzelfde waren als de schapen die bij mijn oma op de weide liepen. We beseffen niet meer wat we eten en vinden alles vanzelfsprekend. Zo vergeet ik nooit de quote van mijn kleine nichtje: 'Ik eet geen dieren, enkel kip'. Dat zei ze omdat ze thuis kippen hadden lopen en ze heel goed wist wat daar mee gebeurde. Maar die pakjes vlees in de winkel? Dat zijn geen dieren, nooit geweest.

Jammer genoeg is het allemaal niet zo eenvoudig. En bij het typen van deze zin zucht ik gemeend. Ik ben het namelijk zo beu om dit aan alle vleeseters te moeten uitleggen. En dat allemaal om mijn vegetarisch dieet goed te praten. Alsof er iets mis is met geen vlees of vis te eten. Is er dan niets mis met het eten van vlees? 

We weten allemaal dat we veel te veel vlees eten. Met 75 gram tot 100 gram vlees per dag hebben we meer dan genoeg. Dat is een halve kipfilet, op een hele dag. Als ik merk hoeveel vlees de personen dicht bij mij eten, dan besef ik maar al te goed dat bijna iedereen te veel vlees eet. 'Vroeger was dat het allemaal geen probleem.' zei mijn opa enkele jaren geleden. Ik vroeg hem dan ook van waar zijn vlees toen kwam. Alles werd bij de lokale boer gehaald. De dieren hadden een relatief goed leven en men wist wat er gebeurde met het vlees. Momenteel haalt iedereen zijn vlees uit de supermarkt. En ook de slager koopt grotendeels alles bereid aan. En nog iets, ook in het slachthuis wordt er reeds gefoefeld met ons eten. En dat is niet alleen zo met vlees. Denk eens aan die lekkere, verse, gepelde garnalen uit de Noordzee? Wel, die worden eerst naar Marokko gereden om daar gepeld te worden. Lekkere, verse garnalen, toch? Of wat dacht je van die heerlijke zalm? Uit een wetenschappelijk onderzoek, gevoerd aan verschillende Amerikaanse universiteiten, blijkt dat gekweekte zalm grote hoeveelheden kankerverwekkende stoffen bevat. 

En nu hoor ik de tegenargumenten al komen: die groentjes, zijn die dan wel zo gezond gekweekt? Het is een argument dat ik vaak te horen krijg. Maar gelukkig begrijp ik dat argument beter dan 'groenten hebben toch ook gevoelens?'. Ik let enorm op wat ik koop. Ik ben zo iemand die in de supermarkt de etiketten loopt af te lezen. Bovendien heb ik hier thuis een biologische moestuin, waarin heel wat zelf wordt gekweekt. 

'Mis je dan geen vlees? Heb je geen voedingsstoffen tekort?'
Nee, ik mis geen vlees. En moest ik er ooit zin in krijgen, dan neem ik gewoon een stukje. Ik eet namelijk gewoon wat ik wil. Momenteel wil ik gewoon geen vlees of vis eten.
En nee, ik kom ook geen voedingsstoffen tekort. Uiteraard kan je niet zomaar vlees en vis weglaten op het menu. Maar als je dit goed vervangt door noten, zaden en peulvruchten, dan vormt dit geen enkel probleem. Integendeel. Bij mijn vorige doktersbezoek werd me verteld dat ik gezonder was dan de meeste vleeseters. En trouwens, die groentenburger is voor mij veel lekkerder dan een 'echte hamburger'.
En mag ik nu gewoon eten wat ik wil? Dat doen jullie toch ook?18 opmerkingen:

 1. mijn zoon hier eet geen vlees,kipenz, maar wel vis, maar dat is zijn keuze, ik accepteer ieders mening

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je moet eens naar mijn post van 8 februari gaan zien op mijn blog: ik at een avond vegetarisch in NYC en vond het bijzonder lekker. Maar ik hou van vlees, niettegenstaande ik weet dat er mee gefoefeld wordt en dat het slecht is. Ik hou van de textuur, de smaak, de geur...
  Ik ben er ook heel stevig mee opgevoed, vlees was toch altijd het hoofdbestanddeel van de maaltijd. Een lekkere filet pur, ossehaasje, eendebostfilet...
  Zo simpel is het.
  Toen wij trouwden hebben wij 3 jaar lang vegetarisch geleefd. Maar ik ben dan terug vlees beginnen eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Altijd alle respect voor jou (en andere vegetariërs) gehad, Céline. Zelf beperk ik mij (niet fanatiek !) tot 100gr/d, maar dat zou ik dan ook (voorlopig) niet willen missen.
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. en zo heeft iedereen zijn mening Céline...

  alles met mate, denk ik dan..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het knap van jou Celine en heb daar ook respect voor!

  xoxo
  www.its-dash.com

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vervelend dat je je zo vaak moet verantwoorden omdat je geen vlees en vis eet! Ik heb zelf een hele tijd alleen vis gegeten, wat in de praktijk neerkwam op dat ik op twee keer per jaar na vegetarisch was haha. Inmiddels eet ik wel gewoon vlees en vis, maar geen varken, want daar kan ik niet tegen. Ik ben het met je eens dat de meeste mensen veel te veel vlees eten en hier thuis probeer ik het te beperken tot 75-100 gram per persoon. Daarnaast vind ik het fijn om een paar dagen in de week geen vlees te eten, gewoon omdat ik vegetarische gerechten vaak ook heel lekker vind.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik eet alles , maar met mate en als het kan haal ik vlees die hier gekweekt wordt en de meeste groenten en fruit komen uit eigen tuin. Ik eet wat de seizoenen opleveren. Voor mij bv geen boontjes ergens uit het diepe zuiden. Liefst zoveel mogelijk vers uit eigen streek. Voor mij eet ieder wat hij zelf wil en van mij zul je hierover geen opmerkingen lezen..

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik snap wel dat je dit beu bent om te horen hoor. Ik eet gewoon vlees maar geen vis. Ik ben lactose intolerant en kan zoiezo de meeste dingen niet eten , dus voor mij is veggie geen optie.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Waaaauw meid je kan niet geloven hou blij ik ben met dit artikel! Ik ben zelf ook al bijna 6 j vegetarier en ben het ook beu als mensen dit constant vragen.
  Sommige zijn zelfs zo gemeen dat ze wanneer ze horen dat ik vegetarier ben gewoon in men gezicht zeggen dan praat ik niet meer met u...

  Achja ik ben enorm blij dat ik veggie ben. :)
  En ik herken alles in je artikel...
  Jammer dat de meeste er zo over doen he...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een poosje geleden drong er ook zo'n besef tot mij door dat ik lieve kleine varkentjes aan het oppeuzelen was en vanaf toen at ik ook geen vlees meer. Maar ik merk toch wel dat ik af en toe een stukje vlees nodig heb. Mijn lichaam vraagt daar gewoon om. Dan ik eet ik dat gewoon. Dat is, denk ik zo een keer in de week, of een keer in de twee weken. Verder eet ik ook 'vleesloos'.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ieder zijn keuze ik eet nog bijna iedere dag een beetje vlees

  BeantwoordenVerwijderen
 12. ik snap niet dat je er zo vaak wordt over aangesproken, Celine!
  Het is gewoon jouw keuze, respect daarvoor.
  Zelf eet ik dagelijks (veel te veel) vlees of vis. Ik probeer mijn vrouw te stimuleren om minder vlees te voorzien voor mij, maar die overstap maken blijkt niet zo eenvoudig. Ze vreest dat ik veel te weinig ga binnen hebben, wat natuurlijk larie is...
  En ik eet heel graag groenten, ik zou het dus zeker geen probleem vinden om af te toe ook vegetarisch te eten!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. je hoeft jezelf niet te verdedigen, hoor!
  eet jij maar lekker vegetarisch, of zelfs veganistisch, als jij dat wilt! wat anderen daarvan denken is hun probleem, niet het jouwe!
  een goeie raad van eentje die al meer dan 20j vegetariër is! ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ach Céline, ik geef je 100% gelijk, natuurlijk mag jij zelf beslissen wat je eet of niet eet. Op restaurant ga ik ook vaak voor een vegetarisch alternatief, vooral omdat ik er zelf niks van bak. Heb geen inspiratie genoeg en mijn eten zou er saai en droog uitzien en ook smaken vrees ik. Doe hjij maar rustig verder.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Groot gelijk! Iedereen moet eten wat hij/zij wilt, niemand moet je toch opleggen wat je moet eten? Mensen moeten daar niet moeilijk over doen, als dat jouw keuze is!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Vanmorgen was op de TV de schatting dat we elke dag in NL zo'n 1.5 miljoen dieren ombrengen .... de meeste grootgebracht onder embarmelijke omstandigheden.... waarom eet ik nog vlees ? goeie vraag van je. Ik wel steeds minder vlees.....

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Vlees eten ben ik ook al jaren terug mee gestopt, smaakt me niet meer en word er niet gelukkiger van.
  Er is veel gezonder voedsel en dan bedoel ik geen vlees vervangers. Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Vegetariër zijn vind ik echt knap. Ik moet (tijdelijk) stoppen met het eten van varkensvlees i.v.m. vage lichamelijke klachten. Eerst was het echt moeilijk. Vlees is af en toe toch best lekker. Inmiddels eet ik al geen rund- en varkensvlees meer en ik voel me veel beter dan eerst. Ik eet alleen nog kip. Vis at ik al nooit. Misschien toch het begin van vegetariër worden :)

  BeantwoordenVerwijderen