zaterdag 5 september 2015

Recept: chocoladetaart met een zoute karamel

Eén van mijn favoriete recepten is en zal altijd de chocoladetaart blijven. En voor degene die vinden dat elke chocoladetaart hetzelfde smaakt: probeer deze eens.
De lichte, zoute toets van zout in combinatie met karamel maakt deze taart net wat decadenter én lekkerder. 




Wat heb je nodig?

Voor de karamel:

  • 90 gram bruine suiker
  • 0,6 dl volle room
  • een snuifje zeezout
  • 60 gram boter in blokjes
  • 2 eetlepels water
Voor de taart:
  • 250 gram zwarte chocolade (in kleine stukken)
  • 160 gram boter
  • 175 gram bruine suiker
  • 1 theelepel aroma van vanille
  • 120 gram amandelpoeder
  • 5 eidooiers
  • 6 eiwitten
Hoe maak je het?

  1. Maak de karamel: doe de suiker samen met het water in een pan met een dikke bodem. Verwarm al roerend tot de suiker opgelost is, doe dit op een laag vuur. Zet het vuur hoger (middelhoog) en breng zonder roeren aan de kook. Blijf erbij tot de karamel gevormd is. Doe van het vuur en voeg de room, boter en zout toe.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C.
  3. Smelt de chocolade samen met de boter en de suiker op een laag vuur. Roer regelmatig. Haal de pan van het vuur en voeg de vanille, amandelpoeder en de eidooiers toe.
  4. Klop het eiwit stijf en voeg dit bij het chocolademengsel.
  5. Spatel voorzichtig.
  6. Doe het mengsel in een met bakvorm met bakpapier.
  7. Voeg de karamel toe. Doe dit spiraalsgewijs.
  8. Zet de taart voor 40 minuten in de oven.
  9. Laat de taart afkoelen in de vorm.


24 opmerkingen:

  1. Een zoete zonde (alweer !), Céline...
    Lie(f)s.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh, het ziet er zo lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb de laatste tijd al veel receptjes zien passeren voor chocoladetaart, hoog tijd om er eens eentje van uit te testen! Ik ben er namelijk dol op!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nu het minder warm wordt en we sowieso meer binnen blijven wordt het weer tijd om te bakken. heb jouw receptje in elk geval al uitgeprint. wordt zeker uitgeprobeerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dé combinatie voor mij qua zoetigheid? Karamel met chocolade. Yeez, weer iets dat ik MOET maken nu!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oh my, ik heb dit nodig, nu. Ziet er heel lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dat wordt smullen voor chocolade ben ik altijd te vinden

    BeantwoordenVerwijderen
  8. ik krijg hier altijd het water in de mond als ik je receptjes lees, Celine!

    :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. mmm alleen al chocolade taart, is gewoon zalig.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. omg, chocolade en karamel, killer-combo!!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. karamel zelf maken heb ik nog nooit gedaan, wie weet waag ik er me nu eens aan

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Mmm... dat ziet er lekker uit! Ik ga het eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Foei Céline! Telkens ik hier voorbij kom loopt het water me in de mond en laat je me ontzettend trek krijgen in als dat lekkers die je ons hier voorschotelt... en dat is niet goed voor de lijn! Hihi.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Mmmm...momenteel gezond bezig in strijd met mijn weegschaal. Maar ik kan zo aflezen dat dit wel heel lekker moet zijn...verry tempting! :-D

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Het water loopt me in de mond, mummie!

    xoxo
    www.its-dash.com

    BeantwoordenVerwijderen
  16. pfiewww .. wat ziet dat er alweer lekker uit, céline! :-))

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Dat ziet er HEERLIJK uit! Maar dat zijn we ook allemaal gewoon van jouw recepten en gerechtjes/desserts!


    BeantwoordenVerwijderen
  18. Oh weet nog dat ik het zo vreemd vond: zoute karamel - maar het was niet verkeerd. De taart ziet er LEKKER uit!!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Omg, dit wil ik echt een keer proberen. Maar dan liever met zoete karamel :)

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ahh toen ik de titel zag dacht ik al "mmmmm...." en ohh wat klinkt het lekker en ziet het er jummie uit! Ik moet dit gewoon proberen...

    BeantwoordenVerwijderen