zondag 16 november 2014

Challenge: een maand gezond

Wat bezielt me in godsnaam om een maand gezond te gaan leven? Ben ik dan nog niet gezond genoeg? Ik ben vegetariër, ik sport graag en ik let erop welke soort vetten ik in mijn maag laat belanden. 

Als leerkracht geef ik mijn leerlingen les over de actieve voedingsdriehoek, over hoe ze hun voeding moeten aanpassen, over hoe ze meer kunnen bewegen. Ik leer ze dat frisdrank niet gezond is en dat ze meer water moeten drinken. Maar al die lessen doen me wel stilstaan bij mezelf en bij mijn leeftijdsgroep. Want wat was het vroeger 'gemakkelijk' om gezond te eten en te bewegen. We hadden zelfs 2 uurtjes sport, verplicht, inbegrepen in onze schoolcarrière. Alleen zag ik toen nog niet in wat een luxe dat was. 
Als twintiger moet ik nu mijn sport inplannen in een druk schema. En hoe kan ik extra bewegen als ik een hele avond neer zit om voorbereidingen te maken achter de computer. Bovendien zijn ook mijn gezonde eetgewoontes stilaan vervallen in 'elke middag een boterham met choco'. 
Ik denk dat het hoogtijd wordt dat ik hier eens iets aan verander. Daarom probeer ik een maand gezond te leven, in al zijn facetten. Want 'werkmens' zijn, dat is geen excuus om ongezonder te gaan leven. Ik ga hierbij elke week verslag uitbrengen op mijn blog. Omdat ik niet alleen mijn leerlingen wil inspireren om gezond te gaan leven, maar ook jullie. 
Benieuwd hoe ik dit ga doen? Lees dan snel verder!

Je kan me bovendien een hele maand volgen op Twitter via cuisineceline. Doen!1. Elke dag een stuk fruit eten
Dit is iets waar ik het moeilijk mee ga hebben. Vroeger at ik een stuk fruit bij het ontbijt, maar nu heb ik daar helemaal geen tijd meer voor. Een boterham met choco is zo veel sneller. 2. Opnieuw meer sporten
Deze zomer ging ik nog elke week 3 keer gaan hardlopen en 2 keer naar de fitness. Jammer genoeg kreeg ik last van een blessure, waardoor mijn conditie er is op achteruit gegaan. Dat in combinatie met het werkleven heeft er voor gezorgd dat ik nu bijna niet meer sport. Hier moet verandering in komen!3. Minder brood eten
Ik eet momenteel twee keer per dag, elke dag van de week een boterham met choco. Ik denk dat ik kan stellen dat dit niet meer gezond is. En misschien ook wel dat ik een chocoladeverslaving heb. Ik moet andere dingen zoeken, zeker als lunch!4. Meer slapen
Omdat ik vaak tot 's avonds laat bezig ben met voorbereidingen voor het werk, heb ik vaak maar 6 uur of 7 uur slaap per nacht. Ik heb er 8 nodig. Ook hier ga ik dus moeten aan werken.


5. Minder snoepen
Dit gaat een écht werkpuntje worden. Ik heb namelijk een verslaving aan tictac snoepjes en telkens ik 's avonds voorbereidingen maak, krijg ik wel zin in een snoepje of een koekje. 


Deze vijf punten ga ik in mijn hoofd houden de komende maand. En natuurlijk volgt er elke week een verslagje op mijn blog. Ik ben benieuwd. En ik hoop dat ik hierdoor ook jou kan inspireren om wat gezonder te gaan leven.

Wish me luck! 

26 opmerkingen:

 1. Sporten moeten inplannen, het is absoluut herkenbaar. Heel veel succes met deze challenge!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ben benieuwd of je het een maand volhoudt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. sporten en van suikers en vetten afblijven, het kan niet gezonder

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zou het denk ik geen maand kunnen volhouden! Ik wens je super veel succes ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een schitterend voornemen Céline, ik doe het jou niet na hoor! Hopelijk lukt het je allemaal, daar duim ik voor hoor...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een goede voornemens! Ik ben zelf ook met alles bezig en zit nu een stuk fijner in mn vel! Veel succes en ik houd je updates in de gaten!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. 'k Eet drie tot vijf stukken fruit per dag, Céline (1). Sporten beperk zich tot stappen (zeker een klein uurtje daags) (2). Boterhammetjes (beperkt) eet ik meestal met kaas (3). Dat uurtje slaap kom ik ook te kort ('k probeer mee te doen met je) (4). Snoep is 'binnenshuis beperkt tot een chocolaatje 's middags bij de koffie. Buitenshuis..., daar zullen we 't niet over hebben, hahaaa... (5). Tussendoor vul ik 'vieze goesting' met nootjes, worteltjes... Toch goed bezig ?!
  Good luck ! 'k Leer van je !
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hi allemaal, hebben jullie een fijn weekend gehad? ♡ So, knit and culottes it is for today: http://fablefrique.com/knit-and-culottes/ Hoop jullie een beetje te inspireren om iets anders te dragen de aankomende dagen.. Misschien een drie-kwart broek of een leuke oversized sweater? Big KISS, Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 9. dat is wat ik noem een gezond voornemen....

  ik ben benieuwd Céline

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oef, knap dat je dat gaat doen! Ik ben echt een zoetekauw en zou nooit een maand lang zonder koekjes eten volhouden. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een goede voornemens! Ik moet zeker punt 1 ook in m'n lijst zetten, want ik eet veel te weinig fruit! xo

  BeantwoordenVerwijderen
 12. jij hebt hele mooie voornemens, céline!

  ik ben curieusss hoe je het deze maand gaat doen!
  alvast heel veel succes! :-))

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Succes!
  Ik heb daar echt geen karakter voor, ik moet maar een snoepje zien en het is al om zeep. :D

  x Krizia

  Shark Attack - Fashion Blog

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Je maakt echt lekker eten. En vooral erg gezond.
  Het ziet weer lekker uit.
  Fijne dagen gewenst.
  Groetjes Jacqueline & Ferry.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. heel veel respect als het lukt ik roep elke week oke deze week ga ik echt geZonder doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. 1. Ook ik heb het daar moeilijk mee. Tegenwoordig probeer ik ook om minstens 1 stuk fruit per dag te eten, maar ik moet er écht bewust aan denken.
  2. Is in de herfst en winter moeilijker voor mij dan in de lente en 's zomers. Maar ik ga op zondagmorgen zwemmen als ik kan.
  3. ik eet graag brood, maar m'n beleg varieer ik wel
  4. ik heb niet zo veel slaap nodig, maar nu ik tijdelijk in dagploeg werk ipv de nachtploeg, merk ik wel dat ik het daar lastiger mee heb.
  5. ik snoep heel weinig. Enkel als er iets binnen handbereik staat, dan kan het wel eens uit de hand lopen... ;-)

  Valt dus nog heel goed mee

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik wens je succes! Ik ben weer begonnen met smoothies maken voor extra vitamines.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Knap dat je dit gaat doen! Succes!
  Ik zou ook eens gezonder moeten eten. Ik krijg verplicht 2 uurtjes sport op school, persoonlijk vind ik dat erg leuk! ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik kan wel wat gezondheidstips gebruiken, twitter heb ik niet maar heb je ook facebook ?

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Vooral meer gaan sporten is een werkpuntje voor mij. Ik slaag er maar niet in om er tijd voor vrij te maken! Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Succes! Ik volg alvast je vooruitgang, en probeer zelf af te kicken van chips. Stap voor stap... sporten is voor later! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Oh! Heel veel succes. Ik ben benieuwd hoe je het er vanaf brengt ... en ga meteen je laatste blogpost lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. fruit lust ik enorm. alleen zoals je zegt: tijd.
  alhoewel: dat is een uitvlucht. winkel in de kelderverdieping van het gebouw waar ik werk. dus vaak ga ik daar appels kopen.
  choco: geen enkel probleem: veel te zoet voor mij.
  's morgens eet ik een bol Special K. wel weinig afwisselend, natuurlijk.
  dat idee van je leven in foto's vind ik bijzonder leuk. dat is een beetje wat ik probeer te doen, maar dan met 1 fotootje per dag. alhoewel ik het niet kan laten van uitgebreide verslagen van mijn reizen te publiceren. vroeger maakte ik effectief elke dag minstens 1 foto. ben er ook mee gestopt omdat het een beetje eentonig begon te worden. ben gestopt met reizen voor het werk op een bepaald moment. als je dan elke dag dezelfde baan naar het werk aflegt, dreigt dat een beetje eentonig te worden.

  BeantwoordenVerwijderen