maandag 27 mei 2013

Citroencake met maanzaad

De eerste keer dat ik langsging in Starbucks, koos ik voor een citroenmuffin met maanzaad.
Ik kende het niet. En wie niet waagt, niet wint.


Starbucks is een internationale keten van koffiehuizen, afkomstig uit Amerika. Het is erg populair en ook in België komen er steeds meer filialen. Ik ben geen koffiedrinker. Over de koffie kan ik me dus niet uitspreken, maar de thee vind ik niet speciaal. Geef mij maar de andere -betere- alternatieven. Denk maar aan Café Labath in Gent. 

Soit, terug naar de muffin met citroen en maanzaad. Bij de eerste hap was het raak. Ik werd fan van de frisse smaak van citroen, gecombineerd met de krokante toets van het maanzaad.
En na wat zoeken en proberen, kwam vandaag mijn versie uit de oven. En eerlijk? Ik vind hem veel lekkerder dan de Starbucks-versie. 



Wat heb je nodig voor de cake?
- 250 gram margarine - Bakken & Braden
- 3 eieren
- 370 gram fijne kristalsuiker
- zeste van 3 biologische citroenen
- 280 gram zelfrijzende bloem
- een snuifje zout
- 60 ml water
- 45 ml citroensap (vers!)
- maanzaadjes

Wat heb je nodig voor de siroop?
- 1 kop suiker
- een halve kop water
- een halve kop citroensap (vers!)

Wat heb je nodig voor de frosting?
- 175 g philadelphia roomkaas - natuur en light
- 100 g margarine - bakken & braden
- 250 g bloemsuiker
- 1 klein flesje vanille-aroma


Hoe maak je het?

  1. Meng de suiker en de margarine. Dit kan je makkelijk doen met een vork. Zorg ervoor dat de suiker en de margarine 1 geheel worden. Het mengsel moet zacht en smeuïg worden.
  2. Voeg de eieren één voor één toe. Meng goed met een klopper.
  3. Voeg de zeste van de citroenen toe. Gebruik geen wit! Dit is bitter van smaak.
  4. Voeg maanzaad toe. Dit doe ik op gevoel. Zorg ervoor dat het deeg rijkelijk gevuld is met maanzaad. 
  5. Meng goed.
  6. Bak de cake in een oven van 180°C gedurende 45 minuten (afhankelijk van jouw oven). (Vergeet de vorm niet in te vetten en te bebloemen!)
  7. Maak de siroop: verwarm de suiker samen met het citroensap en het water. Laat even koken tot een siroop. 
  8. Neem de cake uit de oven en giet de siroop op de cake. Laat nadien de cake afkoelen in de vorm.
  9. Opgepast: zorg ervoor dat je de cake voorzichtig uit de vorm neemt!
Tot slotte: de frosting
  1. Meng de roomkaas met de margarine. Snij de margarine eerst  in kleine blokjes.
  2. Meng deze twee met de mixer tot een zacht mengsel. Dit gaat het best wanneer de margarine op kamertemperatuur is.
  3. Voeg de bloemsuiker en het vanille-aroma toe. Meng goed.
  4. Bedek de afgekoelde cake met de frosting. Strooi hier nog wat maanzaad over.



Weetje: wist je dat topsporters positief testen op doping na het eten van maanzaad? Maanzaad bevat namelijk kleine hoeveelheden morfine. Gelukkig kan je deze heerlijke cake zonder gevaar oppeuzelen. 

28 opmerkingen:

  1. Jaja, Céline, 'I can resist everything except temptation'... Mmm...
    Lie(f)s.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hmmmm, lijkt me echt heeeerlijk! Citroencake is echt lekker :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh dat ziet er lekker uit.
    Liefs, Mi-lou

    http://ourphotographycrew.blogspot.nl/

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Miljaar, dat ziet er weer lekker uit! En waar heb jij zo leren koken en bakken? :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ken de maanzaad dan vooral als versiersels op brood.
    En voor mij hoeven ze dan niet zo nodig.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. van dat maanzaad ..
    is ooit eens een vraag geweest bij de schalkse ruiters! ;-)))

    jouw cake ziet er heel origineel uit, céline!

    ook dit recept ga ik bewaren, want het ziet er inderdaad overheerlijk uit!!! :-))

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ben echt gek op maanzaad dus dit lijkt me echt heel erg lekker! Hmmmmmmm

    BeantwoordenVerwijderen
  8. hmm dat ga ik ook proberen, ik ben gek op alles met citroen :D

    BeantwoordenVerwijderen


  9. het ziet er wel heel aantrekkelijk uit Céline

    ik schrok wel even van die morfine...

    fijne dag

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Het ziet er inderdaad echt lekker uit. Heb je nog over?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Leuke blog heb je! Ik krijg er spontaan heel veel honger van! ;)
    Ik kom hier zeker terug om wat receptjes uit te proberen.

    Liefs,
    Marlies (www.goldenmirrorsandpinkbows.be)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. als ik een starbucks zie ga ik er als koffieverslaafde altijd iets drinken, maar die cake heb er nog niet gegeten

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ziet er zo mooi uit, met die 'spikkeltjes' maanzaad :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Oooh wat klinkt dit lekker! Ik moet er spontaan van slikken haha. Ik ga het eerst maar eens bij de Starbucks proberen om te kijken of ik het lekker vind. ;) Bedankt voor de tip!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. 'Goed eten, goede ligging, wal wil je meer?' (Jean de La Fontaine) ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  16. 'wal' moet natuurlijk 'wat' zijn. Ik en mijn gehaaste toetsen toch! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Die frosting ga ik eens uitproberen ,lijkt me een lekker alternatief voor de eeuwige suikerlaag op cake.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Oh wat klinkt dit lekker! :) Altijd leuk als je eigen variant nog beter blijkt te smaken! xx

    BeantwoordenVerwijderen
  19. ziet er inderdaad lekker uit , bedankt voor het recept

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Wow zalig...mmm
    Bedankt voor je reactie...

    New blogpost..!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ik ben geen Starbucks fan, heb er weleens over geblogged. Maar je cake lijkt me erg lekker

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Hmmm, dat ziet er onwijs lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Ahhhhh sounds goooood! Ik ben namelijk echt een citroen-fan!

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Oei, als ik al maar niet te laat ben: heel veel succes in alles wat nog als examen op je afgestormd komt, Céline!

    Groetje

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Ik was al enige tijd op zoek naar een citroencake met maanzaad en zie hier, mijn wensen vervult ! Ik ga hem zeker eens maken en laat je weten hoe het gegaan is ! Grtz, Michèle

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Ben een grote fan van de Starbucks-muffin citroen met maanzaad. Dus ik kijk er naar uit om deze cake uit te proberen, in de hoop dat die hetzelfde of beter smaakt. Thank you

    BeantwoordenVerwijderen