maandag 25 maart 2013

Recept: apple crumble

Onlangs ging ik nog eens naar een kookles. Het was lang geleden en ik moet zeggen, ik heb alweer heel wat dingen bijgeleerd.
Eén van die dingen was de apple crumble. Niets nieuws, want apple crumble is voor mij geen nieuwigheid meer. Behalve dan het feit dat er gebruik werd gemaakt van oud brood.
Een heel leuk recept dus als je wat oud brood hebt liggen.
Thuis probeerde ik het recept opnieuw. 

En ik zou Céline niet zijn, moest ik het recept niet naar mijn hand gezet hebben. Met wat vanille en kaneel bijvoorbeeld, fleurt deze heerlijke crumble al wat meer op.
En geloof me, de geur van deze crumble die vers uit de oven komt, doet je al snel de lange winter vergeten.



Recept:

Dit heb je nodig:

  • 14 kleine sneetjes oud brood
  • 5,5 dl melk
  • 4 eieren
  • snuifje zout
  • 145 gram suiker
  • 2 vanillestokjes
  • Kaneel
  • 4 appels (Granny Smith)
  • 250 gram bloem
  • 250 gram boter (uit de koelkast, op kamertemperatuur)
  • 180 g suiker
Zo maak je het:
  1. Verbrokkel de sneetjes oud brood in een mengkom.
  2. Meng in een andere kom de melk, de eieren, zout en suiker. Voeg  een klein snuifje kaneel en de vanillezaadjes toe.
  3. Giet dit mengsel over het oud brood. Meng goed en laat even weken.
  4. Schil ondertussen de appels en snijd deze in fijne stukjes.
  5. Maak de crumble: verkruimel de bloem met de boter en de suiker tot je een kruimstructuur krijgt. Kneed niet verder of je krijgt een deegbol. 
  6. Beleg een ovenschotel (ik gebruik een bakplaat) met bakpapier. Nadien beleg je deze met het geweekte broodmengsel. Wrijf deze goed open en beleg nadien met de appeltjes. Strooi hierover één eetlepel suiker en bestrooi met kaneel. 
  7. Verdeel de crumble over de appels.
  8. Bak gaar in een voorverwarmde oven van 200°C, gedurende ongeveer 20 minuten.
  9. De crumble is klaar als de bovenkant mooi goudbruin en krokant is.
De crumble is heerlijk lauw-warm met een bolletje soja-vanille-ijs.

21 opmerkingen:

  1. zonder kaneel zou ik hem vast heel lekker vinden !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. het ziet er in ieder geval lekker uit

    BeantwoordenVerwijderen
  3. 'doet je al snel de lange winter vergeten' -> je bedoelt zeker de lente :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik hou niet zo van dingen met appel... maar toch vind ik het er lekker uit zien!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Deze ga ik ZEKER zelf maken. Hij ziet er zo heerlijk uit.

    x

    Chicks About Fashion

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hou je de volgende keer een stukje over..?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dit lijkt me ZO lekker! Ik ben echt gek op appel kruimel en ben benieuwd hoe het met brood gaat smaken!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. 'k Ruik 'm tot hier, Céline ! Ziet er weer overheerlijk uit !
    Lie(f)s.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dat is een heerlijk recept ! Een soort veredelde broodpudding. Ik heb maar één bedenking: ik heb niet zoveel sneetjes oud brood :-))

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Nou, dat kan je dan weer lekker klaarmaken en opeten, weer een nieuw smaakje er bij!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. oh oh oh ..

    dat zouden ze moeten verbieden, zo'n megalekkere blogjes waarbij je hele toetsenbord onder 't kwijl komt te zitten! ;-))

    ik neem je receptje mee, als het mag, céline! :-))

    BeantwoordenVerwijderen
  12. dat klinkt wel héél erg lekker :)!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Jammie, dat ziet er lekker uit ! Waarom ben ik geen bak-ster ???

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik krijg er helemaal honger van. Alleen die foto al! Zo lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hmmm heerlijk! Ik ben dol op apple crumble <3

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ziet er echt super lekker uit! Ik denk dat ik het dit weekend maar eens moet gaan proberen :) x

    BeantwoordenVerwijderen