zaterdag 19 september 2015

Recept: mattentaart

Ik ben geboren in het hartje van de Vlaamse Ardennen, daar waar de echte mattentaart al jaren achter de toog van elke bakker ligt.
Het is één van mijn favoriete gebakjes en een echt streekgerecht. Ik waagde me onlangs aan het originele recept. En ja hoor, er zitten écht matten in dit streekgerecht.
Al zijn die matten niet wat je op het eerste zicht zou denken.

Mat is wrongel die bereid wordt op basis van 3 delen volle melk en 1 deel karnemelk. Na een kwartier samenklonteren, wordt het mengsel door een zeef gegoten. Na een nacht uitlekken in de koelkast kunnen de matten gebruikt worden om mattentaart te maken.


Het recept komt letterlijk van de officiële site van de Geraardsbergse mattentaart, omdat aan zo een recept gewoon niet geprutst mag worden. 

Benodigdheden voor de matten
- ronde bakvormpjes of 1 grote ronde bakvorm
- 2,3 liter verse hoevemelk
- 1,2 liter verse karnemelk
- 4 eieren
- 235 gram suiker
- een paar druppels vanille- en amandelextract of 80 gram gemalen amandelen

Bereiding:
- Breng de hoevemelk aan de kook
- Als deze kookt onmiddellijk de karnemelk toevoegen
- Op een hoog vuur ongeveer 15 minuten roeren tot de melk stremt
- Van het vuur nemen en in een neteldoek laten uitlekken gedurende 1 nacht.
-’ s Anderdaags neemt men het uitgelekte vulsel (ook “bolle” genaamd) uit het neteldoek.
- voeg aan deze bolle de eierdooiers, het opgeklopte eiwit, de suiker en de amandelen en het vanille-extract toe.
Afwerking:
- breng in de vormpjes een fijne bladerdeeg. Druk deze goed aan.
- vul de vormpjes nu met het vulsel.
- Leg opnieuw een fijne bladerdeeg over de vormpjes. Verwijder het deeg rond de vormen zorgvuldig met een mes.
- Bestrijk de bladerdeeg nu met eiwit om het deeg een mooie kleur te geven.
- Maak met een schaar in het midden van de vorm een kruisvormige insnijding. Niet te groot. Deze insnijding zorgt ervoor dat tijdens het bakken de damp weg kan, zodat er in het vulsel geen holtes ontstaan.
- Zet in de oven op 225 ° gedurende ½ uur.


21 opmerkingen:

  1. Veel werk, Céline, maar de échte smaak..., daar heb ik wat voor over... !
    Lie(f)s.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik,heb nog nooit een echte mattentaart gegeten en ben geen echte taart bakster

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oeeeh, moet ik eens proberen aangezien mijn vriend er gék van is. Thanks Céline!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. oei dat heb jeook niet in één twee drie gemaakt. Maar toch het proberen waard ,want ik ben echt verlekkerd op mattentaart.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. vind ik wel ontzettend lekker zo'n mattentaart.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb dit nog nooit geprobeerd. Ik ben zo benieuwd naar hoe dit smaakt!!

    xoxo
    www.its-dash.com

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ayyy, dit ziet er super goed uit! Ik ga het zeker een keer proberen<3 xx

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dit lijkt mij super lekker en ik heb het nog nooit gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mmmm,,, Zo lekker!
    Mattentaart, dat heb ik al heel lang niet meer gegeten, Het is hier in NL niet verkrijgbaar, dus dankjewel voor dit recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. De mattentaart! Jij als geboren en getogen 'Vlaamse Ardennenaar' kent daar natuurlijk het recept van! Bedankt voor het delen Céline...

    BeantwoordenVerwijderen
  11. ziet er erg lekker uit! Ik had er nog nooit van gehoord, maar ik wil het zeker eens proberen te maken

    BeantwoordenVerwijderen
  12. voor mij is dit een van de lekkerste gebakjes die er zijn. Ik had een tante die bovenop de Bosberg woonde, en die maakte haar (hemelse) mattentaarten ook zelf. Maar een zeef kwam er niet aan te pas hoor, Celine. Zij gebruikte daar een neteldoek voor, of bij gebrek daaraan zou een keukenhanddoek wellicht ook voldoen.
    Om te weten of het resultaat hetzelfde is zou ik er eentje van jou moeten proeven... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. oh, ik merk nu dat er in het recept zelf wél van neteldoek gesproken wordt... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Geraardsbergse mattentaarten, ik ben er dol op! Ze zijn zó lekker! Toen we er met school een keertje naartoe gingen, ben ik er dan ook stiekem gaan kopen! (;

    BeantwoordenVerwijderen
  15. dat is geen taart om rap rap te bakken? ;-))

    heerlijk streekprodukt, céline en dankjewel voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Dit lijkt me heerlijk! Heb ik nog nooit gegeten denk ik, maar wil ik zeker wel eens proeven.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Geraardsbergse mattentaarten, ik ben er fan van Céline..

    een uniek streekgebak !!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Mijn ouders hadden bakkerij en hij maakte mattetaarten, een man dat een winkel heeft in Geraardsbergen met mattetaarten die persoon leerde zijn stiel bij mijn ouders :)

    BeantwoordenVerwijderen