dinsdag 10 december 2013

Voorbereidingen kerstavond: welke wijn?

Binnenkort zitten we alweer in de feestenperiode. Alweer een jaartje voorbij.
Wat gaat het snel. Dit jaar is er veel gebeurd en ik kijk met veel verwachtingen uit naar 2014. Meer dan ooit het jaar van een nieuwe start. Ik kijk er dan ook enorm naar uit om het nieuwe jaar al feestend in te zetten. 
Op kerstavond is de keuken gereserveerd voor mij en mag ik koken. Ik kijk er elk jaar opnieuw naar uit. Zelf het menu samenstellen, de wijnen kiezen, het dessert kiezen, de tafel zetten,.. Dat is mijn manier om te genieten van de feestdagen. En de afwas? Daar denken we nu nog even niet aan.

Ik ben nu al volop aan het brainstormen over wat ik zal klaarmaken voor de gasten. Over hoe mijn bordjes er zullen uitzien en welke wijnen ik er bij zal serveren. Omdat ik jullie ook graag wat ideetjes geef, deel ik vanaf vandaag in enkele artikels met veel plezier mijn voorlopige ideetjes. Wat het uiteindelijk echt geworden is, dat kan je op kerstavond live volgen op mijn Twitter en mijn Instagram. En nadien volgt uiteraard ook een artikel hierover. 
In dit postje probeer ik te beslissen welke champagne/cava en wijnen ik zal kiezen. 


Bron foto: weheartit
Om eerlijk te zijn, ik geniet nog niet zo lang van wijn. Ik was meer een liefhebber van cocktails: hoe zoeter, hoe liever! Maar hoe meer ik begon te koken en bakken, hoe meer ik wijn begon te appreciëren. Vorige week ging ik in de bibliotheek zelfs nog om een boek 'wijn proeven'. Met als gevolg dat, terwijl iedereen al aan het genieten is van de wijn, ik nog de verschillende kleuren aan het bekijken ben. Gelijk nen echten, zeggen ze hier bij ons.

Laten we beginnen met de cava, of zou ik toch eens voor champagne kiezen? Het liefst van al zou ik kiezen voor champagne van Taittinger: Champagne Sec Nocture, dat is een rosé champagne die in een super trendy fles zit. Jammer genoeg is die wat aan de dure kant: €43,15. En dat is iets te duur naar mijn mening. Dan maar geen trendy fles.

Nog een champagne die mijn voorkeur geniet en die wat goedkoper is, is de champagne van Pommery. Daar betaal je €28,65 voor en je krijgt er een gratis koelemmer bij. En dat laatste ziet er natuurlijk erg sjiek uit op tafel. En dan heb je ook nog de Champagne Demoiselle.  
Ik kan natuurlijk nog altijd kiezen voor cava of schuimwijn, wat alweer wat goedkoper is. Zo heb je al een fles cava brut voor €4,99. En dat is natuurlijk een enorm prijsverschil. Jammer genoeg kan ik in de winkel niet van elke fles proeven. Het zou het kiezen veel makkelijker maken.

Goed, na het aperitief volgt uiteraard de wijn. Omdat ik enkel soep, hoofdgerecht en dessert zal maken (om ons wat te sparen voor de dagen nadien), moet ik maar 2 wijnen kiezen. Meer bepaald eentje voor bij het hoofdgerecht en eentje voor bij het dessert.
Voor mij zal het hoofdgerecht uiteraard volledig veggie zijn, maar voor de gasten maak ik met veel plezier ook wat vis klaar. Daarom gaat mijn keuze uit naar witte wijn.
Uiteraard is het ook belangrijk welke vis ik zal klaarmaken. Het staat nog niet 100% vast, maar ik zou een combinatie van kabeljauw en hazelnoot maken.
Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar een pinot gris wijn. En voor dat laatste ga ik toch graag eens langs in de winkel om de verschillende soorten te vergelijken.
En voor de dessertwijn heb ik hier nog een verborgen schat in de kelder staan.

Samengevat: ik moet dringend eens naar de winkel gaan om daar de flessen en de etiketten goed te bekijken. En met wat geluk mag ik een beetje proeven. 
Wil je zelf ook een lekker wijntje bij jouw feestmenu? Goed nieuws!
Op de website van Delhaize vind je jouw persoonlijke sommelier. Voer je menu, je voorkeuren en je budget in op de site en binnen de 48 uur weet je jouw perfecte wijn! Handig, toch?

En nu ga ik eens nadenken over mijn menu. Als die wat meer vorm heeft, kan ik beginnen denken aan hoe mijn bordjes er zullen uitzien. Laat die feesten maar beginnen!


Bron foto: lovethispic.com

15 opmerkingen:

 1. Je hebt er veel zin in, om dat te beklinken mogen de andere de afwas voor je doen,zo is het samendelen en genieten.
  Hoop dat je verwachtingen uitmogen komen en een goede wijn hoeft geen krans. Hans

  ot, dank je voor je reactie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik drink eigenlijk altijd witte zoete wijn, maar wil dit jaar iets anders proberen. Ik ga zeker een kijkje nemen op Delhaize. Dat klinkt als een goede tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk dat jij mag koken dan! Fijn artikel:) XO

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oeh, wat tof dat je mag koken, veel succes alvast! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. als jij kookt met kerst en dan nog met de wijntips van Delhaize ja dan kan het niet anders als een geslaagde avond worden

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb dus nog steeds geen wijn gevonden die ik echt lekker vind.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je gaat dat zeker goed doen en een Crémant is ook lekker hoor en niet zo duur en PInot Gris drink ik erg graag. Ik ben benieuwd wat het menu zal worden!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hangt natuurlijk veel af van wat er op het menu staat. Mijn voorkeur gaat uit naar een droge witte wijn en een rode Bordeau. Als we een oma vroeger wijn aanboden, zei ze: 'nee nee, want dan moet ik zo heel gek lachen.' ;-)

  Groetje

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben ook best gek op gezelligheid.
  Mag ook graag even op een kerstmarkt lopen.
  Het is een feest dat je samen viert. Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 10. je gasten gaan verwend worden, céline en niet alleen met eten of drinken! ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 11. dat zie er veelbelovend uit Céline..

  ik hou wel van rode wijn en die hoeft daarom helemaal niet uit Frankrijk te komen..

  groeten

  BeantwoordenVerwijderen
 12. wij kunnen ook genieten van het samenstellen van een menu dat we aanbieden op een feestje of zo.
  Dit jaar hebben wij gasten op oudejaarsavond, en die zijn net als wij culinaire genieters. Dan mag het ook ietsje meer kosten, en dus gaan we zeker champagne halen.
  Het hoofdgerecht wordt wild, en dan past daar een stevige rode wijn bij. Daar moet ik nog eens voor kijken, is een onderdeel van de fun... ;-)
  Voor de rest is ons menu nog blanco, wordt dus nog wat denkwerk

  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Leve het afwasmasjien! Ik ben benieuwd naar je vegetarische menu.
  Altijd een uitdaging die feestdagen als vegetariër...

  BeantwoordenVerwijderen