donderdag 27 juni 2013

Aperitiefhapjes met Camp's Pickles

Wat is het de voorbije tijd druk geweest. Eerlijk gezegd wist ik even niet meer wat eerst doen. Normaal spring ik in stressvolle momenten de keuken in, om zo de stress te vergeten. Maar jammer genoeg had ik zelfs hier geen tijd voor. Ik denk dat de studenten die dit lezen me heel goed zullen begrijpen.
Enorm blij ben ik dat de zomer eindelijk is begonnen. Voor mij moet het niet alle dagen 30 graden zijn. Zolang ik maar wat tijd heb voor mezelf en de keuken. En uiteraard om wat berichtjes met jullie te delen. En daar ga ik vandaag alvast mee beginnen.

Een tijdje terug kreeg ik een prachtig kistje van Camp's, een picklesproducent uit Ronse.
Ik zal eerlijk zijn, pickles is bij mij een niet zo gekend product. Het enige Pickles dat ik af en toe durf eten zijn de chips met Pickles. Pickles is aan een optocht bezig. Jammer dat de meeste mensen Pickles vooral zien als 'frietsaus'. Pickles is namelijk veel meer dan dat. 



Ik zag het dan ook als een leuke, culinaire uitdaging om met pickles een lekker gerechtje te maken.  Ik wou een gerecht maken met de ingrediënten van pickles. En bovendien wou ik ook iets doen met de andere potjes die in het kistje zaten.

Uiteindelijk werd het een bordje met verschillende soorten aperitiefhapjes. 
Ik maakte eetbare stokjes met pickles om te dippen in dipsausjes. Ook maakte ik zelf chips om nadien te dippen in pickles (idee van pickles-chips).
Ik maakte een dipsausje met rode biet, omdat ik vind dat de smaak van rode biet perfect bij de pickles past. Bovendien heeft rode biet een prachtige kleur.
Tot slotte maakte ik ook gefrituurde bloemkool. Bloemkool is namelijk één van de hoofdingrediënten van pickles.




Voor degene die het zelf eens willen uitproberen, ziehier de recepten:

Zelfgemaakte chips met pickles

Wat heb je nodig?
Aardappels
Fleur de sel
Pickles van Camp's
Hoe maak je het?

  1. Was en schil de aardappels. 
  2. Snij de aardappels in fijne schijfjes met een mandoline. Snij ze niet flinterdun, anders zullen deze krullen in de friteuse. 
  3. Bak de aardappelschijfjes in de friteuse op 190°C goudbruin. Leg niet te veel schijfjes tegelijk in de friteuse. Anders zullen deze aan elkaar kleven.
  4. Laat de schijfjes uitlekken op keukenpapier.
  5. Strooi over de chips wat fleur de sel.
  6. Met een dipje van pickles erbij heb je originele (selfmade!) pickles-chips.
Eetbare stokjes met pickles

Wat heb je nodig?
250 g bloem (niet zelfrijzend)
3,5 g droge gist
125 ml lauw water
25 g boter
1 ei
Zout (1 eetlepel)
Pickles van Camp's
Hoe maak je het?
  1. Doe het zout in een mengkom. Zeef hierover de bloem. 
  2. Maak een kuiltje en strooi hierin de gist.
  3. Gier hier het lauw water op. Het is belangrijk dat het water niet te warm is, anders zal de gist zijn werking verliezen.
  4. Kneed met je handen dit mengsel tot een soepel deeg. Als je merkt dat het deeg wat te nat is, voeg er dan wat bloem aan toe.
  5. Voeg naar smaak pickles toe. Ik voeg ongeveer 1 grote eetlepel toe.
  6. Kneed verder en voeg opnieuw bloem toe indien het deeg te nat is.
  7. Maak een bolletje van het deeg en laat minstens 45 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  8. Verdeel de bol in verschillende stukjes. Rol van deze stukjes worstjes. 
  9. Leg deze op bakpapier op een ovenplaat.
  10. Wrijf over de worstjes wat losgeklopte eidooier. Hierdoor zullen de worstjes een mooi kleur krijgen.
  11. Bak de stokjes ongeveer 15 minuten in een oven van 210°C.

Dipsausje van rode biet

Wat heb je nodig?
1 gekookte rode biet
Enkele druppeltjes tabasco
1 koffielepel kappertjes van Camp's
1 koffielepel zure room
Saus van mierikswortel (naar smaak)
Peper
Fleur de sel
Verse peterselie
Een kleine rode ui
Walnootolie
Hoe maak je het?
  1. Doe de rode biet (in kleine blokjes) in een mengkom en voeg de volgende ingrediënten toe: tabasco, kappertjes, zure room, mierikswortel, zure room, peper, fleur de sel.
  2. Voeg een scheutje walnootolie toe.
  3. Snij de rode ui in kleine stukjes en voeg toe.
  4. Mix of blender het geheel.
  5. Voeg fijngesnipperde peterselie toe en kruid eventueel bij.
Gefrituurde bloemkool

Wat heb je nodig?
Enkele roosjes bloemkool
Water
Bloem
Peper en zout
Peterselie
Lookpoeder
1 ei

Hoe maak je het?
  1. Kook de bloemkool beetgaar in gezouten water. (ongeveer 7 minuten)
  2. Maak een mengsel met bloem, water en 1 ei. Het moet een dik papje zijn. Voeg meer water en bloem toe indien nodig. 
  3. Kruid het mengsel met peper, zout, lookpoeder en verse peterselie.
  4. Dip de bloemkoolroosjes in het mengsel.
  5. Frituur de bloemkoolroosjes in de friteuse op 180°C tot deze goudbruin zijn.

Heb je zelf ook zin gekregen om te experimenteren met deze lekkernij? Neem dan zeker eens een kijkje op de website van Camp's. Deze organiseert namelijk een super leuke receptenwedstrijd. Je krijgt een gratis potje pickles waarmee je aan de slag kan. Nadien kan je jouw recept uploaden op de site om vervolgens kans te maken op een prachtige prijs:  een collectie kookboeken van 'Moderniste Cuisine'. 

17 opmerkingen:

  1. Ah, Céline, wat een lekker logje... !
    Lie(f)s.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. daar ga ik zelf niet aan beginnen Céline..

    ik kreeg er wel goesting van...

    groeten

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik ben echt niet gek op pickles, maar ik ga toch eens surfen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. hmm dat ziet er lekker uit, ik ben een echte pickles fanaat :D

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hmmm lekker! Ik hou wel van pickles.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bijzonder!!
    Bedankt voor je reactie

    New blogpost: blog of the month

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dit wil ik heel graag een keer proeven.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wow, wat origineel. Ik denk ik mijn oudste zoon happy kan maken met die receptjes van jou. Hij is een goeie hobbykok en altijd te vinden om iets nieuws uit te proberen! Zelf ben ik een pickles fanaat!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. goh, je weet ons weer te verwennen, céline! :-)))

    ik ben zot van pickles, dus, ja, dit moét ik uitproberen! ;-))

    fijn én lekker weekend,

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Oh wat leuk zeg. Ziet er overheerlijk uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. lekkere hapjes ontdek ik hier bij jou

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ben helemaal geen zoetekauw, maar dit ge-pickles komt wel aan de beurt in de keuken, Céline! Je bent een echte culinaire vindster (met klemtoon op -ster)! ;-)

    Groetje

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ahhh dat ziet er weer goed uit! Jummieee. En dit vlak voor etenstijd....

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ohw dat ziet er lekker uit allemaal!

    BeantwoordenVerwijderen