vrijdag 20 december 2013

Kerstmenu: het hoofdgerecht

Eerst en vooral: vergeet niet mee te doen met mijn winactie! Je kan een super leuk boek winnen van Jeroen Meus. Klik hier!

Bron foto: Tumblr
Het is bijna zover, dinsdagavond is het eindelijk kerstavond en mogen de cadeautjes onder de kerstboom geopend worden. En niet alleen dat, het is ook eindelijk tijd om in de keuken te verdwijnen en een heerlijk kerstmenu tevoorschijn te toveren.

Vandaag vertel ik jullie wat ik zal maken als hoofdgerecht. Ik zal twee hoofdgerecht maken: eentje met vis en eentje volledig vegetarisch. Dit laatste omdat ikzelf vegetariër ben. En op die manier weten jullie ook eens wat maken als er een vegetariër onder jouw gasten zit.

Hoofdgerecht met vis: kabeljauw met pastinaak, hazelnoot en aardappelbolletjes 


Dit recept vond ik in het boekje 'Chefs op je feestmenu' van Delhaize. Dat is een bijlage dat je vind in hun gratis magazine. Gemist? Geen probleem. Het recept vind je ook via deze website: klik hier!

Ik vind dit een ideaal, licht gerecht. En het is iets wat leuk te serveren valt. Al ga ik daar toch proberen mijn eigen ding mee te doen. Wil je zelf jouw gerechten creatief serveren? Zorg dan dat jouw borden goed warm zijn. Dit kan je doen door de borden even in een warme oven te zetten. Doe je dit niet? Dan kan het zijn dat jouw gasten een koude maaltijd krijgen. En dat laatste wil je natuurlijk niet.

Vegetarisch hoofdgerecht: groentjes in papillot met aardappelballetjes en een crème van tuinbonen

De inspiratie voor dit gerecht vond ik in het boek 'Gebeten door groenten' van Jorun Verheyden. Een echte aanrader voor iedereen die graag eens een mooi gerechtje tevoorschijn tovert. Er staan prachtige foto's in en bovendien wordt telkens stap voor stap uitgelegd hoe je het gerecht op een leuke manier kan serveren.

Ik kan jullie jammer genoeg nog geen foto tonen van dit gerecht, doordat ik het nog niet heb uitgeprobeerd. En omdat de foto's in het boek auteursrechtelijk beschermd zijn.  Maar op kerstavond vind je op mijn Instagram zeker en vast foto's. En nadien natuurlijk ook hier op mijn blog. 

Ik ga de papillot maken in bakpapier in plaats van aluminiumfolie. Hierdoor zal het er veel feestelijker uit zien. Ik bak hierbij ook parmezaankoekjes om het bord leuk af te werken.

En nu is het aftellen naar dinsdag: een hele dag in de keuken staan. Ik doe niets liever!
De grootste uitdaging wordt alvast om zo weinig mogelijk afwas te hebben.

Bron foto: Tumblr
Omdat ik graag bij mijn familie ben op kerstavond, zorg ik ervoor dat ik 's avonds zo weinig mogelijk in de keuken moet staan. Als dessert heb ik dan ook gekozen voor een ijsstronk. Want zo een ijsstronk uit de winkel is best wel lekker. En makkelijk mag tijdens de feestdagen ook wel eens.

Zondag vind je hier op mijn blog tips om de tafel te zetten: waar zet je de wijnglazen? Hoe zit het met de vorken en de messen? En hoe zorg je ervoor dat jouw tafel er feestelijk uitziet? Ik probeer er jullie zondag wat bij te helpen. Zodat jullie alweer een zorg minder hebben tijdens de feestdagen. 

Morgen is alvast één van de spannendste dagen uit de feestperiode: de inkopen voor het kerstmenu. Mijn wekker loopt alvast vroeg af. Ik hoop dat al mijn ingrediënten nog aanwezig zullen zijn in de winkel. 

6 opmerkingen:

 1. Héél veel succes, Céline ! Het wordt genieten voor jou én voor je gasten ! Zeker weten !!!
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kijk heel hard uit naar de foto's van je vegetarische feestmaal :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wie nu nog niet weet wat met Kerst op tafel te brengen, die is hier lang niet meer komen zien! ;-) Super lekkere vooruitzichten voor je gasten, Céline!

  Groetje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het wordt zeker een feest bij jullie, de gasten zullen verrukt zijn.
  Ik ben oo we benieuwd naar je vegetarische menu. Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel veel succes meid! Ik veel zeker dat je gasten zullen genieten! & dat vegetarisch hoofdgerecht klinkt goed! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik kan gelukkig met kerst mijn benen zelf onder de tafel schuiven. Voor kerstavond heb ik repecetjes van jou gepikt toen je eens het eten van een feestje hebt gemaakt ;-)

  BeantwoordenVerwijderen