Ik kende het niet. En wie niet waagt, niet wint.
Starbucks is een internationale keten van koffiehuizen, afkomstig uit Amerika. Het is erg populair en ook in België komen er steeds meer filialen. Ik ben geen koffiedrinker. Over de koffie kan ik me dus niet uitspreken, maar de thee vind ik niet speciaal. Geef mij maar de andere -betere- alternatieven. Denk maar aan Café Labath in Gent.
Soit, terug naar de muffin met citroen en maanzaad. Bij de eerste hap was het raak. Ik werd fan van de frisse smaak van citroen, gecombineerd met de krokante toets van het maanzaad.
En na wat zoeken en proberen, kwam vandaag mijn versie uit de oven. En eerlijk? Ik vind hem veel lekkerder dan de Starbucks-versie.
- 250 gram margarine - Bakken & Braden
- 3 eieren
- 370 gram fijne kristalsuiker
- zeste van 3 biologische citroenen
- 280 gram zelfrijzende bloem
- een snuifje zout
- 60 ml water
- 45 ml citroensap (vers!)
- maanzaadjes
Wat heb je nodig voor de siroop?
- 1 kop suiker
- een halve kop water
- een halve kop citroensap (vers!)
Wat heb je nodig voor de frosting?
- 175 g philadelphia roomkaas - natuur en light
- 100 g margarine - bakken & braden
- 250 g bloemsuiker
- 1 klein flesje vanille-aroma
Hoe maak je het?
- Meng de suiker en de margarine. Dit kan je makkelijk doen met een vork. Zorg ervoor dat de suiker en de margarine 1 geheel worden. Het mengsel moet zacht en smeuïg worden.
- Voeg de eieren één voor één toe. Meng goed met een klopper.
- Voeg de zeste van de citroenen toe. Gebruik geen wit! Dit is bitter van smaak.
- Voeg maanzaad toe. Dit doe ik op gevoel. Zorg ervoor dat het deeg rijkelijk gevuld is met maanzaad.
- Meng goed.
- Bak de cake in een oven van 180°C gedurende 45 minuten (afhankelijk van jouw oven). (Vergeet de vorm niet in te vetten en te bebloemen!)
- Maak de siroop: verwarm de suiker samen met het citroensap en het water. Laat even koken tot een siroop.
- Neem de cake uit de oven en giet de siroop op de cake. Laat nadien de cake afkoelen in de vorm.
- Opgepast: zorg ervoor dat je de cake voorzichtig uit de vorm neemt!
Tot slotte: de frosting
- Meng de roomkaas met de margarine. Snij de margarine eerst in kleine blokjes.
- Meng deze twee met de mixer tot een zacht mengsel. Dit gaat het best wanneer de margarine op kamertemperatuur is.
- Voeg de bloemsuiker en het vanille-aroma toe. Meng goed.
- Bedek de afgekoelde cake met de frosting. Strooi hier nog wat maanzaad over.
Weetje: wist je dat topsporters positief testen op doping na het eten van maanzaad? Maanzaad bevat namelijk kleine hoeveelheden morfine. Gelukkig kan je deze heerlijke cake zonder gevaar oppeuzelen.
Jaja, Céline, 'I can resist everything except temptation'... Mmm...
BeantwoordenVerwijderenLie(f)s.
Hmmmm, lijkt me echt heeeerlijk! Citroencake is echt lekker :)
BeantwoordenVerwijderenOh dat ziet er lekker uit.
BeantwoordenVerwijderenLiefs, Mi-lou
http://ourphotographycrew.blogspot.nl/
Miljaar, dat ziet er weer lekker uit! En waar heb jij zo leren koken en bakken? :-)
BeantwoordenVerwijderenIk ken de maanzaad dan vooral als versiersels op brood.
BeantwoordenVerwijderenEn voor mij hoeven ze dan niet zo nodig.
van dat maanzaad ..
BeantwoordenVerwijderenis ooit eens een vraag geweest bij de schalkse ruiters! ;-)))
jouw cake ziet er heel origineel uit, céline!
ook dit recept ga ik bewaren, want het ziet er inderdaad overheerlijk uit!!! :-))
Ik ben echt gek op maanzaad dus dit lijkt me echt heel erg lekker! Hmmmmmmm
BeantwoordenVerwijderenZiet er lekker uit!
BeantwoordenVerwijderenhmm dat ga ik ook proberen, ik ben gek op alles met citroen :D
BeantwoordenVerwijderen
BeantwoordenVerwijderenhet ziet er wel heel aantrekkelijk uit Céline
ik schrok wel even van die morfine...
fijne dag
Het ziet er inderdaad echt lekker uit. Heb je nog over?
BeantwoordenVerwijderenLeuke blog heb je! Ik krijg er spontaan heel veel honger van! ;)
BeantwoordenVerwijderenIk kom hier zeker terug om wat receptjes uit te proberen.
Liefs,
Marlies (www.goldenmirrorsandpinkbows.be)
als ik een starbucks zie ga ik er als koffieverslaafde altijd iets drinken, maar die cake heb er nog niet gegeten
BeantwoordenVerwijderenZiet er zo mooi uit, met die 'spikkeltjes' maanzaad :-)
BeantwoordenVerwijderenOooh wat klinkt dit lekker! Ik moet er spontaan van slikken haha. Ik ga het eerst maar eens bij de Starbucks proberen om te kijken of ik het lekker vind. ;) Bedankt voor de tip!
BeantwoordenVerwijderen'Goed eten, goede ligging, wal wil je meer?' (Jean de La Fontaine) ;-)
BeantwoordenVerwijderen'wal' moet natuurlijk 'wat' zijn. Ik en mijn gehaaste toetsen toch! ;-)
BeantwoordenVerwijderenDie frosting ga ik eens uitproberen ,lijkt me een lekker alternatief voor de eeuwige suikerlaag op cake.
BeantwoordenVerwijderenOh wat klinkt dit lekker! :) Altijd leuk als je eigen variant nog beter blijkt te smaken! xx
BeantwoordenVerwijderenziet er inderdaad lekker uit , bedankt voor het recept
BeantwoordenVerwijderenWow zalig...mmm
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor je reactie...
New blogpost..!
Ik ben geen Starbucks fan, heb er weleens over geblogged. Maar je cake lijkt me erg lekker
BeantwoordenVerwijderenDit ziet er heerlijk uit!
BeantwoordenVerwijderenHmmm, dat ziet er onwijs lekker uit!
BeantwoordenVerwijderenAhhhhh sounds goooood! Ik ben namelijk echt een citroen-fan!
BeantwoordenVerwijderenOei, als ik al maar niet te laat ben: heel veel succes in alles wat nog als examen op je afgestormd komt, Céline!
BeantwoordenVerwijderenGroetje
Ik was al enige tijd op zoek naar een citroencake met maanzaad en zie hier, mijn wensen vervult ! Ik ga hem zeker eens maken en laat je weten hoe het gegaan is ! Grtz, Michèle
BeantwoordenVerwijderenBen een grote fan van de Starbucks-muffin citroen met maanzaad. Dus ik kijk er naar uit om deze cake uit te proberen, in de hoop dat die hetzelfde of beter smaakt. Thank you
BeantwoordenVerwijderen