vrijdag 31 augustus 2012

Kees of kaas?

In de periode voor mijn herexamen kreeg ik een pakketje toegestuurd van 'Kees'.
Jawel, u leest het goed: Kees en geen kaas. Hoewel het erg veel weg heeft van kaas.
In feite is het een kaas die goed is voor je cholesterol, say what?

In kees zijn de slechte, verzadigde melkvetten vervangen door gezonde plantaardige oliën.
Het klinkt misschien raar, maar die unieke samenstelling zorgt ervoor dat kees 60% minder verzadigd vet bevat en rijk is aan onverzadigd vet. Bovendien bevat kees 30% minder zout. Het is dus niet alleen goed voor de cholesterol, maar ook voor de bloeddruk.
Ik moet niet vertellen hoe mijn nieuwsgierigheid hierdoor geprikkeld werd.


Bij het proefpakket zaten twee verschillende smaken: gerijpt en extra gerijpt.
Ik was benieuwd, want ik ben niet zo een fan van 'lightkazen', voor mij zijn dat telkens opnieuw smakeloze schelletjes, die er uitzien als kaas.
Beide smaken van kees daarentegen waren totaal het tegenovergestelde.
De volle smaak van kaas in een gezond alternatief, heerlijk!
Al is de extra gerijpte variant misschien iets te sterk voor de 'niet-kaasliefhebbers'.
Maar dan is er natuurlijk ook die andere smaak: gerijpt.


Bij het proefpakket zat ook een recept, wat ik onmiddellijk wou uitproberen.
En het was héérlijk. Een leuk aperitiefhapje maar ook geschikt als originele vleesvervanger.

Benodigdheden (4 personen)
- 500 gram grote verse champignons (12 stuks)
- 1 gesnipperd uitje
- 1 kopje (volkoren) broodkruimels
- 200 g geraspte Kees
- 50 g gemalen walnoten
- verse fijngesneden peterselie
- olijfolie

Bereidingswijze:Verwarm de oven voor op 180°C, maak de champignons schoon en droog ze af met wat keukenpapier.
Ontdoe ze van hun steeltje en hol het kapje iets uit. Smeer wat olijfolie op een vuurvaste schaal en leg er de champignons op. Bak de steeltjes samen met de uitjes gedurende twee minuten in een braadpannetje. Voeg vervolgens de broodkruimels, de kees, de walnoten, peterselie en wat peper toe.
Vul de champignons met het mengsel. Bak ze vervolgens gedurende 20 minuten in de oven. Serveer de champignons terwijl ze nog warm zijn. 


Jammer genoeg is kees nog niet gemakkelijk te vinden in België, maar in Nederland zijn er tal van verkooppunten. Deze zijn terug te vinden op hun site. Klik hier.


7 opmerkingen:

  1. Heel interessant, Céline! Ik heb er ooit wel eens iets over horen zeggen, maar zo fijn uitgelegd als hier wist het helemaal niet. Ben vrij gerust in de uitslag van je herexamen. Je moet het positief bekijken, je bent een pientere keukenprinses en de dertiende is net géén vrijdag! ;-)

    Groetje

    BeantwoordenVerwijderen
  2. dat ziet er goed uit en ik ga dat zeker ook eens maken.
    Gepaneerde champignons maak ik vaker

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kees uit Holland..

    lang wachten op de uitslag van het herexamen, maar dat valt wel mee

    fijne dag

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik had er nog nooit van gehoord!
    Ik lust geen champignons, dus dat recept is niks voor mij ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Kees, hoe verzinnen ze het! Nou ja, degene die de naam verzonnen heeft heet vast Kees.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. kees, nog nooit van gehoord
    lijkt me wel lekker wat je ervan maakte

    amai nog even spannend afwachten voor je punten

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ga smullen van het recept. Misschien dat we er morgen maar eens mee aan de slag gaan.

    Ik zou allen willen adviseren om gezondheidsclaims achterwege te laten. Wil je culinair bezig zijn dan lijken mij de recepten ruimschoots toereikend.
    Wil je de gezondheidsclaims mee laten tellen, dan is het misschien handig om de ontwikkelingen op dat gebied bij te houden. Verzadigd vet is niet slecht, gehard vet zoals in margarine wel, en zout is ook nodig voor het lichaam.
    Maar voor beide geldt wel, net zoals met drinkwater en vitamines: te veel is ongezond.

    BeantwoordenVerwijderen