zondag 25 augustus 2013

Recept: chocoladetaart

Er zijn zo van die dagen wanneer je nood hebt aan chocolade. Erg veel chocolade. En voor zulke dagen heb ik het perfecte receptje voor een heerlijke, smeuïge chocoladetaart. 
Dit is een recept van Piet Huysentruyt. Normaal ben ik iemand die van elk recept mijn eigen ding maak. Dit recept echter is voor mij perfect. En vooral vol met chocoladesmaak. Héél veel chocoladesmaak.


En niet onbelangrijk: dit receptje is niet zo heel moeilijk. Het enige waar je rekening mee moet houden is het feit dat je heel veel lucht nodig hebt in het deeg. Zo krijg je een luchtige, smeuïge taart.
Dit recept bevat geen bloem. Dit is ook niet nodig en bovendien krijg je zo geen droge chocoladetaart.
De taart wordt na het bakken besmeerd met een deel van het deeg (wat eigenlijk een smeuïge chocolademousse is) en veel cacaopoeder. Strooi het cacaopoeder pas net voor het serveren op de taart. Anders zal het cacaopoeder in de chocomousse trekken, wat een niet zo mooi resultaat zal opleveren.


Wat heb je nodig?

  • 140 gr pure chocolade (gebruik geen melkchocolade, de smaak van chocolade verdwijnt dan tijdens het bakken)
  • 140 gr bloemsuiker
  • cacaopoeder 
  • 140 gr margarine
  • 5 eieren

    Hoe maak je het?

    1. Scheid het wit en het geel van het ei in 2 aparte kommen. Doe de helft van de bloemsuiker bij het eigeel en klop dit goed op tot het schuimig is.
    2. Zet een kookpotje op een laag vuur en smelt al roerend de boter samen met de chocolade. Mix ondertussen het eiwit tot het stijf is terwijl je beetje bij beetje de bloemsuiker toevoegt.
    3. Giet de gesmolten chocolade met boter bij het opgeklopt eigeel en roer door met een garde. Doe het opgeklopt eiwit erbij en roer alles door met een garde.
    4. Leg bakpapier op de bodem van de taartvorm. Smeer de randen van de vorm in met boter. Giet 3/4e van het mengsel in de taartvorm. Laat de rest van het mengsel afkoelen en opstijven.
    5. Zet de taart 20 à 25 min in een voorverwarmde oven van 180°C. Laat de taart volledig afkoelen en draai ze dan om op een rooster
    6. Smeer het afgekoeld chocoladeschuim over de taart. Versier met cacaopoeder.

23 opmerkingen:

  1. Je doet me 'weer(!)' watertanden, Céline...
    Lie(f)s.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. dit recept moet ik bijhouden want ik ken wel enkele chocoladeliefhebbers (mezelf incluis) ;-))

    dankjewel, céline (en piet) ;-))

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Chocolade is veel te lekker! Dankjewel voor het lekkere recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. lijkt me heel lekker, en fijn dat je niet zoveel nodig hebt! Ik moest wel even googlen wat bloemsuiker was, hihi.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. het ziet er eenvoudig uit...

    maar ik vrees dat zelfs dit me niet zou lukken

    fijne dag

    BeantwoordenVerwijderen
  6. je doet me zin krijgen, heel veel zin

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Oh woooow, dit ziet er heerlijk uit zeg!
    Ik heb trouwens geen idee welke lens ik gebruik, dat zou ik even moeten opzoeken morgen. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. ah, ik ben niet zo van de chocolade, maar wel van de taart! Deze lijkt me heerlijk zeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Oh heerlijk, you can't go wrong with a chocolate cake!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoe bedoel je 'er zijn zo van die dagen'? Ik heb elke dag nood aan mijn stukje chocolade, lol :-) Wat een lekkere taart zeg, ik begin er bijna spontaan van te kwijlen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Heei! Ik heb je genomineerd voor de Liebster Award! Meer info staat op mijn blog! Dit ziet er trouwens echt heel lekker uit :) xoxo

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Aahhhh lekker! En dat allereerste plaatje klopt helemaal. Haha :)
    xxRoos

    BeantwoordenVerwijderen
  13. als ik aan chocoladetaart denk denk ik aan die schwarzwaldversie, mmmmm, dus een hele andere afwerking, al ziet deze er ook, heel goed uit

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Bedankt voor het recept, ziet er heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Dit wil ik eigenlijk helemaal niet lezen. Nu heb ik zin in chocola en zit ik vanavond een chocoladetaart te bakken. ;) Ziet er super uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Oh mjammie!<3 Chocolade is altijd goed

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Het kwijl stroomt uit mijn mond uit dit moment...

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Oh, nu ik dit zie en lees wil ik heel veel chocolade! Te lekker dit haha xo

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Het is gevaarlijk om hier te komen lezen, wanneer ga ik eens de zoetigheid uit mijn leven kunnen bannen?? :-) Die taart lijkt me inderdaad eenvoudig om te maken en ze ziet er ontzettend lekker uit. Die ga ik eens maken als dessert....en vooraf die schotel van je volgend logje, kwestie van het een beetje 'gezond' te houden ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Deze MOET ik een keer maken, ziet er heeerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen