vrijdag 13 juli 2012

Chocolate Chip Cookies

Ik ben de trotse eigenaar van de drie Dagelijkse Kost kookboeken. 
Gisteren viel mijn oog op de chocolate chip cookies, een bekend Amerikaans koekje met haver. Ik heb hier thuis nog heel wat haver staan, dus het was de ideale oplossing om daar eens wat mee te doen. Jeroen Meus zijn recepten zijn één voor één top. Er is nog maar één recept mislukt en dat kwam door het feit dat ik de verkeerde bloem had gebruikt. Lesson learned.


Recept: (bron)

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 120 g suiker
  • 60 g havervlokken
  • 200 g malse boter
  • ei
  • 100 g donkere chocolade
  • vanillestokje

Bereiding

  • Zorg ervoor dat je de boter op tijd uit de koelkast haalt. Jeroen gebruikt ze in dit recept op kamertemperatuur.
  • Doe de bloem, het bakpoeder, de suiker en de haver in de mengbeker van de keukenmachine. Zorg ervoor dat je alle ingrediënten voor het deeg goed afweegt.
  • Plaats het hulpstuk voor deeg en beslag in de keukenmachine en meng alle ingrediënten op lage snelheid.
  • Snij de malse boter in stukjes en voeg die één voor één toe aan de droge ingrediënten. Doe ook het ei in de pot met beslag.
  • Snij eventueel een vanillestokje overlangs en schraap de zaadjes uit de peul. Voeg de vanillezaadjes toe aan het beslag.
  • Laat de machine even op hogere snelheid draaien, totdat je een egaal vast koekjesdeeg krijgt.
  • Breek de chocolade en hak ze in stukjes met een mes. Zorg ervoor dat de chocolade niet al te fijn gehakt is. De stukjes chocolade in zo'n cookie moeten groot genoeg zijn. 
  • Voeg de chocolade bij het deeg en laat de machine alles mengen.
  • Leg een vel vershoudfolie op je werkblad en schep het deeg erop. Verpak de homp deeg in de folie en laat deze een half uurtje rusten in de koelkast. 
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Neem een bakplaat en leg daarop een vel bakpapier of een siliconenmatje. 
  • Rol balletjes van het deeg met een diameter van 3 à 4 cm. Schik ze op de bakplaat met voldoende ruimte ertussen.
  • Druk alle balletjes plat tot een reeks koekjes die precies even groot zijn. 
  • Bak de koekjes 20 minuten lang in de oven van 175°C.
    Let op: de baktijd kan afhankelijk zijn van het type oven. Controleer dus regelmatig even het resultaat.


Hierboven zie je mijn resultaat. En ze zijn goed gelukt, al zeg ik het zelf. Ook mijn huisgenoten zijn zeer tevreden over het resultaat. En laat de haver je vooral niet afschrikken, de typische smaak van haver vind je hier niet in terug. Deze zorgt enkel voor wat extra crunch
Doordat ik geen zin had om de keukenmachine af te wassen -laten we eerlijk zijn-, kneedde ik het deeg met de handen. En -laten we nog eens eerlijk zijn-, met de handen kneden vind ik nog steeds het leukste.
Ik maakte gebruik van de vanillestok, dit is niet verplicht, maar wat vanillesmaak kan nooit kwaad. Vervolgens maakte ik ook gebruik van bakvaste chocoladekorrels in plaats van de chocoladeschilfers, zo heb je een nog betere 'chocoladecrunch', wat typisch is voor deze koekjes. Ten slotte deed ik het deeg in een diepvrieszakje en spande dit goed aan. Het deeg belande zo een 20 minuutjes in de diepvriezer, zo is het deeg makkelijker bewerkbaar.
Zeker eens proberen dit recept, het is een echte aanrader!


18 opmerkingen:

  1. oeps, je tekst is beetje moeilijk leesbaar op die krullekesachtergrond
    maar het koekje ziet er overheerlijk uit

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oeps, krulletjesachtergrond? Welke browser gebruik jij (internet explorer, firefox,...). Dan probeer ik dit zo snel mogelijk op te lossen!

      Groetjes,

      Céline

      Verwijderen
    2. Ik heb ondertussen al de oorzaak van het probleem gevonden. Jij gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer. Dit programmatje zorgt vaak voor heel wat fouten op websites. Probeer eens Google Chrome of Firefox te downloaden en je zal geen problemen meer hebben.

      Groetjes,

      Céline

      Verwijderen
    3. Ik gebruik op dit moment ook internet explorer, niks aan de hand met een achtergrond.

      Heerlijk deze koekjes, ik heb ze zelf ook wel eens gemaakt. Jum!

      Verwijderen
  2. Yummy! Die zijn er echt lekker uit, vooral door de grove textuur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. O, dat lijkt me lekker! Maar niet goed voor de lijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. mmmm, dat ziet er goed uit, ik zou liever eens komen proeven in je cuisine :o)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oeh, ze zien er echt heerlijk uit! Die ga ik zeker eens uitproberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat ziet er weer erg lekker uit. Nooit geweten dat er havervlokken in chocoladenkoekjes gingen, maar nu weet ik het geheim van het crunchen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Oooh! wat ziet dat er heerlijk uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ze zijn heel goed gelukt als ik het zo zie!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. En net nu ik 4 kilo kwijt ben zulke verleidingen hier, Céline! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. tedoeme, waar ben ik terecht gekomen?? :-))

    't is hier lekkerdersterder dan lekker! ;-))

    BeantwoordenVerwijderen
  11. lijkt me wel leuk om zelf eens te maken als de kleinkinderen hier zijn.En lekker zien ze er ook uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Die zien er lekker uit..
    Moeten we ook eens gaan proberen.
    Leuk blog overigens!

    BeantwoordenVerwijderen